Pénzügy

Quaestor-csőd – az ügyfelek egy része bukja a pénzét

Quaestor (Quaestor)
Quaestor (Quaestor)

Fantomkötvényekkel operálhatott a brókerbotrányban érintett harmadik befektetőcég. Erősen kétséges, hogy a befektetőt mennyit látnak viszont a vagyonukból.

A becsődölt Quaestor

Úgy tűnik, a Quaestornál a pénzüket befektető ügyfelek sem a betétbiztosítási alaptól, sem a befektetővédelmi alaptól nem várhatnak majd segítséget ahhoz, hogy a pénzükhöz jussanak – írta a Népszabadság. Ennek oka, hogy a pénzeket a Quaestor Financial Hrurira Kft. (amelynél kedden csődöt jelentettek, mielőtt az MNB felfüggesztette volna működésüket, és felügyeleti biztost rendelt volna ki). Tehát nem egy brókercég.

A legjobb eséllyel akkor kaphatnak vissza valamennyit, ha a társaság vagyonát értékesítik. Vagy ha a Széchenyi Bankhoz hasonlóan az állam segíti meg őket. Hogy erre van-e esély, azt még nem tudni. Más vélemények szerint az alapok is adhatnak kártérítést. A követelés egyébként mintegy 210 milliárd forint. Ennek a megtérülésére kevés az esély.
A lap szerint a cég most tervezett egy 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást, pénze tehát kevés lehet.

Nemrégen ellenőrizték őket

A felügyelet egyébként 2013-ban végzett átfogó vizsgálatot a csoportnál, és mindent rendben talált.
Viszont a határozatban felsoroltak jó pár hibát, de még bírságot sem róttak ki rájuk. Az akkori hiányosságok között említették többek között, hogy nem különült el megfelelően a társaság és az ügyfelek vagyona, nem feleltek meg maradéktalanul a tőkekövetelmények számítási szabályainak, voltak adatszolgáltatási hiányosságok, nem volt mindig megfelelő az ügyfél-tájékoztatás, s a szavatoló tőke sem érte el a szükséges mértéket.

Fedezetlen kötvénykibocsátás

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén azt mondta, a QUAESTOR az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvénykibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette (a lap 150 milliárd forintot említ), erre azonban lehet, hogy nincs a brókercégnek fedezete.

Windisch László azt is hozzátette akkor, a kár összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek a kötvénykibocsátásnak az értékét.

Hogy mindez hogyan történhetett meg, azt egyelőre a szakértők is csak találgatják – itt olvashat néhány elképzelésről.

Kétezer milliárd forint

A Világgazdaság annak járt utána, mennyi pénzt kezelhettek a brókercégek. A lap szerint a múlt év végén csaknem kétezermilliárd forintnyi értékpapír-állományt kezeltek a független részvénytársaságként működő brókercégek Magyarországon, amely jóval meghaladta az egy évvel korábbit. Igazán jelentős forgalmat produkáló vállalkozásból viszont csak három-négy működik a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik