Gazdaság

Rengeteg beruházásban érintett a becsődölt Quaestor

eto park hotel (eto park hotel)
eto park hotel (eto park hotel)

Lakóparkok, szállodák, társasházak, projektcégek mehetnek rá a cégbirodalom bedőlésére.

Az utóbbi évtizedekben hatalmas cégbirodalom nőtt ki a Quaestorból, ingatlanfejlesztésekben, projektcégekben vettek részt, melyet részben a kötvénykibocsátásokból finanszíroztak – írja az Index. A csőd azonban felülírhatja ezek működését.

A Quaestor először csak pénzügyi tanácsadóként működött, majd elkezdtek értékpapír-kereskedelemmel, idegenforgalommal, ingatlanfejlesztéssel, sőt telekommunikációval és nyugdíjszolgáltatással is foglalkozni. Több fejlesztés és projekt sorsát megpecsételheti, hogy a cégcsoport kötvénykibocsátó tagja öncsődöt jelentett be, az MNB gyanúja szerint 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsáthattak ki. A kötvénykibocsátás a tagvállalatok, projektcégek finanszírozására kellettek.

A Quaestor egyik fontos projektcége az ETO Park – a több épületből álló focikomplexumban stadion, edzőközpont, klubház, utánpótlásképző akadémia, gimnázium, kollégium, szálloda, sport-, szórakoztató- és bevásárlóközpont van. Telekommunikációs céget is létrehoztak – saját fejlesztésű technológiával hang-, adat- és videoforgalmat továbbítanak, emellett a Dr. Fachet Immunforte cégben is van részesedésük, amely étrend-kiegészítőket árul.

Sőt, Moszkvában és Törökországban a Quaestor kereskedőházakat üzemeltetett a külügyminisztériummal történt megállapodás alapján. A csődbotrány kirobbanása után Szijjártó Péter közölte, hogy szerződést bontanak, bár egészen odáig nagyon kedvező üzletet jelenthetett a kereskedőházak üzemeltetése a vállalatcsoport számára.

Sőt, vízumközpontot is működtettek Moszkvában – ez egyedüli piaci alapon működő vállalatként nyújtott vízumközvetítési szolgáltatásokat Oroszországban a magyar külügyminisztériummal való megállapodás alapján, együttműködve a moszkvai magyar nagykövetséggel.

A Quaestor felerészben tulajdonosa egy városfejlesztési projektnek is – a Nagyvásártelep helyén, 33 hektáros területen kereskedelmi központot építenének, amihez 500 ezer négyzetméter alapterületű ingatlant húznának fel. A filmiparban is jelen vannak – a Corv-Invest gyártásszervezésben, befektetők, forgalmazók felkutatásában utazik.

Golfközpontok, négycsillagos szállók, üzletházak, társasházak, lakóparkok is vannak a Quaestor-csoport portfóliójában – kérdés, milyen sors vár ezekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik