Pénzügy

Cafeteria: jól gondolja meg, hogyan dönt idén

cafeteria (cafeteria, erzsébet utalvány, kenyér, kkv,)
cafeteria (cafeteria, erzsébet utalvány, kenyér, kkv,)

Az új korlátok azokat is érintik, akik átlagos cafeteria-kerettel rendelkeznek, érdemes tehát alaposan meggondolni, ki milyen béren kívüli juttatást választ az idén, ha nem akar a tavalyinál kevesebbet kapni.

Nem célszerű a béren kívüli juttatásból az idén rutinból, a korábbi években megszokott módon választani – figyelmeztet az Azenpenzem.hu.

Ennek oka, hogy mint többször is írtunk róla, megint átszabták a juttatások adózását az idei évre. Az egyik változás, hogy a maximális kedvezményes adózású keret 500 ezer forintról 450 ezer forintra csökkent. Viszont a 35,7 százalékos adóteher nem erre a teljes összegre vonatkozik, hanem csak 200 ezer forintig. Felette 51,17 százalékos közterhet kell fizetni. Kivétel is van: a Széchenyi pihenőkártya, amelynek 200 és 450 ezer forint között is 35,7 százalék marad az adóterhe.

 

A változtatások eredménye az lehet, hogy még inkább előtérbe kerülnek az azonnal felhasználható juttatások, és az öngondoskodás kevésbé lehet népszerű a dolgozók körében.

Jól gondoljuk meg

A választásra a portál szerint nem árt előre felkészülni, hiszen például aki szokás szerint fővárosi bérletet, Erzsébet-utalványt és munkahelyi étkezést szokott kérni, 2015-ben már eleve korlátba ütközik. Annak következménye pedig keretének csökkenése lehet.

Mint írják, az átlagos cafeteria-keret évi 250 ezer forint, amiből az idén mindenképpen célszerű 50 ezer forintot SZÉP-kártyára irányítani. A hagyományosabb elemeket igénylők havonta legfeljebb 16,6 ezer forintot használhatnak fel a 2014-ben érvényes adózási terhek mellett.

Ennyivel kevesebb cafeteriát kaphat

Fata László cafeteria szakértő is egy átlagos példán keresztül mutatta be olvasóinknak, mit jelentenek konkrétan a változások a dolgozónak. Ha valaki bruttó 300 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapott idén a munkáltatójától, akkor 2014-ben a közterhek levonása után 221 076 forintot tudott elkölteni.

A jelenlegi tervek szerint ilyen juttatásokból – ha nem választ a munkavállaló SZÉP-kártya juttatást – 2015-ben 218 919 forint költhető el. Ez 2157 forinttal ( ~1 százalékkal) lenne kevesebb az idei nettó összegnél.

Ha azonban jövőre szerepel az éves választásban legalább 22 ezer forint értékű SZÉP-kártya, akkor már az egész 2014-es nettó érték lenne realizálható 2015-ben is.

Adómentes lakáshitel-támogatást igénybe véve akár növekedhet is a dolgozóknak adott nettó juttatás értéke – tette hozzá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik