Pénzügy

Lakhatási támogatás: nem vész el, csak átalakul

tamogatas(210x140).jpg (támogatás)
tamogatas(210x140).jpg (támogatás)

Januártól már nem 18 hanem csak 12 hónapra kaphatnak az ország túl felén munkát vállaló álláskeresők lakhatási támogatást. A minisztérium szerint ezzel nem járnak rosszabbul.

Összesen 2134 álláskereső vette igénybe a 2012. októberétől elérhető lakhatási támogatást tavaly év végéig. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-nek adott tájékoztatása szerint a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben nyújtották be. A munkavégzés pedig a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódott az eddigi igénylések alapján.

A 2134 persze nem túl sok, ha azt nézzük, hogy a KSH legfrissebb jelentése szerint még mindig több mint 320 ezer munkanélküli van. Szóval úgy tűnik nem volt eléggé csábító ez a lehetőség. Ezért talán nem is véletlen, hogy a minisztérium úgy döntött, januártól módosulnak az igénybevétel szabályai. Az NGM a lapunknak küldött válaszában is a gyakorlati tapasztalatokra hivatkozott, amikor a módosítás okáról kérdeztük. Azonban bővebben sajnos másodszori megkeresésünkre sem fejtették ki, mik is voltak ezek a tapasztalatok.

 

Így változik a lakhatási támogatás

Az igénylés új feltétele, hogy legalább egy hónapja álláskeresőként tartsák nyilván a kérelmezőt. Ez kedvezőbb, mint az eddigi gyakorlat volt, hiszen már nem kell kivárni a három hónapot munka nélkül. Feltétel maradt, hogy a munkavégzés helye az állandó lakóhelytől távol, 100 kilométeren túl legyen, vagy 5 órát meghaladó utazással járjon eljutni oda.

Változás lesz még, hogy a támogatás időtartama már nem 18, hanem legfeljebb 12 hónap lehet. Viszont januártól fix összegű lesz a támogatás, vagyis megszűnik az a korábbi gyakorlat, amely szerint félévente csökkentették az összeget. Rákérdeztünk, ez összességében mit jelent majd az álláskeresőknek, vagyis hogy végül is kevesebbet kapnak-e az egy év alatt, mint kaptak a másfél évre. Azt a választ kaptuk az NGM-től, hogy a támogatás végösszege nem változik. Így csak annyi történik a minisztérium szerint, hogy az álláskeresők rövidebb idő alatt kaphatják meg a teljes összeget.

Változatlan, hogy a támogatás mértéke továbbra sem nem haladhatja meg a havi 100 ezer forintot ugyanazon lakóingatlanra. Kedvező újdonság viszont, hogy amennyiben az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a támogatás feltételeinek, úgy a havi támogatás összege legfeljebb havi 150 ezer forintra növekedhet. Ha pedig az ingatlant három vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a megfelel a feltételeinek, akkor a támogatás mértéke maximum havi 200 ezer forintra emelkedhet.

A minisztérium szerint azzal, hogy a támogatás fix összegűvé vált, az adminisztráció is lényegesen lecsökken. Ez indokolta azt is, hogy a közeli hozzátartozókra, továbbá a három vagy több személyre vonatkozó korábbi rendelkezést is módosítsák.

Mivel az új szabályozás 2015. január 1-jétől hatályos, így az újonnan benyújtott kérelmeket már az új feltételek szerint bírálják el.

A lakhatási támogatást egyébként továbbra is a bérleti díjjal és közüzemi díjakkal kapcsolatos kiadásokra lehet felhasználni. Vagyis az albérleti összeg mellett a bérleményhez kapcsolódó víz-, csatorna-, villamos energia-, távfűtés-, gáz- és hulladékszállítási díjat, valamint a közös költséget lehet figyelembe venni.

1 milliárdnál többe került eddig

Az álláskeresők lakhatási támogatására eddig több mint 1 milliárd forintot fordítottak a minisztérium szerint. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a maximális összeghez képest átlagosan mekkora támogatást kaptak az álláskeresők, és mennyi ideig, azonban erre a kérdésünkre nem tudtak válaszolni. Azt írta az NGM, hogy mivel minden ügy egyedi, jelentősek az eltérések. Voltak, akik 18 hónapra igényelték a támogatást, más álláskeresők 12 hónapra, vagy még rövidebb időszakra. Emiatt pedig a megítélt támogatások összege is eltérő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik