Pénzügy

Több százezer forint plusz a háromgyerekeseknek

csalad(210x140).jpg (család, három gyerekkel, gyerek, szülő)
csalad(210x140).jpg (család, három gyerekkel, gyerek, szülő)

Azok a szülők is érvényesíthetnék a jövőben a családi adókedvezményt, akik nem házasodtak össze, de legalább egy éve regisztrált élettársi kapcsolatban élnek.

A házastársakkal azonos mértékű családi kedvezményt érvényesíthetnek a jövőben a több gyermeket élettársi kapcsolatban nevelők – az erre vonatkozó indítványt a költségvetési salátatörvényhez benyújtott összegző módosító javaslatban fedezte fel az Adózóna.hu. Azonban az érintett családok zömének még egy évig várnia kell, hogy a jelenleginél több adókedvezményt vehessenek igénybe. Ráadásul az élettársaknak papíron is össze kell kötniük az életüket.

Az AB elítélte a gyakorlatot

Az Alkotmánybíróság (AB) – az alapvető jogok biztosa indítványára – vizsgálta korábban a családi pótlékra jogosultság feltételeit, és határozatban állapította meg, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azzal, hogy a családok támogatásáról szóló törvény nem veszi kellő módon figyelembe a gyermekek érdekeit.

A családi pótlék mértékét ugyanis az azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekeknél eltérően állapítja meg aszerint, hogy szüleik házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élnek-e.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az alaptörvény-ellenes megkülönböztetés megszüntetése érdekében az AB felszólította az Országgyűlést, hogy 2014. december 31-éig teremtse meg annak a lehetőségét, hogy azok után a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után, akik egymásnak nem vér szerinti testvérei, azonos mértékű családi pótlék járjon akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek egymással.

Első körben nevelési támogatásra lesznek jogosultak

A módosító tulajdonképpen azt mondja ki, hogy a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában (vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja, akkor nevelési ellátásra jogosult lesz. Aki pedig jogosult lesz erre, az iskoláztatási támogatást is kaphat. (A nevelési támogatás és az iskoláztatási támogatás együtt tulajdonképpen a családi pótlék. Előbbi az iskolakezdés előtti, utóbbi az iskolakezdés utáni időszakra vonatkozó támogatás.)

Amelyik gyerek után pedig jogosult a szülő (aminek a fogalmába ezek után a regisztrált élettársakat is beleértik) családi pótlékra, azok után a családi adókedvezményt is érvényesíteni lehet. Vagyis az élettársaknak is lehetőségük lesz erre.

De csak akik eddig nem jelentették be a kapcsolatukat, azok leghamarabb egy év múlva. Hiszen legalább egy éve kell szerepelniük a nyilvántartásban. Vagyis papír mindenképpen kell az együttélésről, ha nem is házassági.

Ennyi pluszt jelentett idén nettóban

Sokat jelenthet

Egy háromgyerekes élettársi kapcsolatban élő családnál így havonta (az összeházasodott szülőkhöz hasonlóan) gyermekenként 33 ezer forint adókedvezményt vehetnek igénybe majd a szülők, ha ehhez van elég keresetük. Így egy évben a két szülő együtt 1 188 ezer forintnyi adókedvezményt kaphat. És azt se felejtsük el, hogy az idei évtől már nem csak az szja-ból, hanem a a nyugdíj- és az egészség-biztosítási járulékból is érvényesíteni lehet a családi adókedvezményt. 

Mit jelent ez? Eddig például egy közös, és további egy-egy nem közös gyermeknél az élettársak csak 2-2 gyermekre vehették igénybe a kedvezményt, azaz fejenként 240 ezer forintnyit.

Ha egy közös gyermek volt, és az egyik félnél még két gyermek, akkor az előbbi szülőnél csak egy, az élettársnál pedig három gyermekre lehetett igénybe venni a kedvezményt. Feltéve, ha a szülő egyedül ezt igénybe tudta venni.

A családi szituációktól és a fizetésektől függően ez több százezer, akár 900 ezer forintnyi pluszt is jelenthet a jövőben a regisztrált élettársaknak egy évben.

S mivel a javaslat szerepel az összegző módosítóban, így valószínűleg meg is szavazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik