Pénzügy

Így adóznak jövőre a családok

csalad(210x140).jpg (család, )
csalad(210x140).jpg (család, )

Az adóterhelés összességében nő, egyszerűbb nem lesz a rendszer, de akik házasságban élnek, gyereket nevelnek, van legális jövedelmük, azoknak több maradhat majd a zsebükben.

Így adózunk jövőre

Az elfogadott adócsomagból az látszik, hogy (bár a netadót végül sikerült megfúrni) a fogyasztási típusú adókból származó elvonás nőni fog, és valószínűleg a vállalkozásokra kivetett új adók is át fognak csorogni a lakossághoz. Lekerült a napirendről az egyszerűsítés (hol van már a söralátét szlogen?).

A családok egy részénél azonban további adókönnyítések jönnek. A kiindulópont ehhez az, hogy házasságon alapuljon a család, hogy a szülőknek legyen jövedelmük és hogy legyenek gyerekeik – foglalta össze a lényeget az Adózóna.hu.

Ennyit ér a házasság

Változás a jövő évtől, hogy minden olyan új házaspár, ahol legalább az egyik fél első alkalommal mondja ki a boldogító igent, adókedvezményt kaphat. Két éven (azaz 24 hónapon keresztül) együttesen havi 31 250 forintnyival kurtíthatják meg az adóalapjukat, ami havi 5 ezer, összesen pedig 120 ezer forint adókedvezménynek felel meg. Érvényesíteni már év közben is lehet, adóelőleg-nyilatkozat alapján, akár megosztva is.

Ez a kedvezmény addig járhat, amíg az első babára meg nem igénylik a családi adókedvezményt (hiszen az a várandósság alatt is igénybe vehető).

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ha kíváncsi, mi a helyzet akkor, ha a házasuló feleknek már van gyerekük, és milyen sorrendben érvényesíthető a házassági és a családi adókedvezmény, akkor kattintson!

Idén

Családi adókedvezmény – idén nem változik

Mint arról már írtunk, itt is változás lesz, igaz, még nem a jövő évtől, hanem csak 2016-tól. Jövőre még marad az idén megszokott rendszer. Vagyis a családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként az összevont adóalapot egy és kettő gyermek esetén 62 500 forinttal, három és minden további eltartott esetén gyermekenként 206 250 forinttal csökkenti.

Cafeteria 2015

A kedvezmény érvényesítésével egy-két gyermek esetén gyermekenként 10 ezer forinttal, három vagy több gyermek esetén gyermekenként 33 ezer forinttal csökkenhet a fizetendő szja, illetve ha ebből nem jön össze az adható kedvezmény, akkor (mint azt már az idén is bevezették) az egyéni nyugdíjjárulékból és az egészségbiztosítási járulékból is érvényesíteni lehet.

Az élettársakra vonatkozó szabály sem változik, sem a családi adókedvezménynél, sem a családi pótléknál. Pedig utóbbival kapcsolatban már az Alkotmánybíróság határozatban szólította fel az Országgyűlést a korrekcióra, de ennek eddig nem volt foganatja – emlékeztet a lap.

2016-tól emelkedik a kétgyermekesek kedvezménye

A jövő év után egyelőre az a terv, hogy az egy-, illetve három- vagy annál többgyermekesek kedvezménye változatlan marad. A kétgyermekeseké viszont nem duplázódik meg rögtön, ahogy eredetileg tervezték, hanem csak négy év alatt. Így kettő eltartott esetén 2016-ban 78 125 forint, 2017-ben 93 750 forint, 2018-ban 109 375 forint, 2019-ben és az azt követő években pedig 125 000 forint lesz az az összeg, amivel csökkenteni lehet majd az adóalapot. Vagyis a négy év alatt megduplázódik az adókedvezmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik