Pénzügy

Így szerelhetőek le az enyveskezű kollégák

Vannak olyan igazán kellemetlen helyzetek a munkahelyen, amiket jó ha tudunk kezelni.

A munkahelyi lopás, az indokolatlan betegszabadság és a magánügyek gyakori intézésének gyanúját nehéz elaltatni bármelyikünkben – ám vezetőként különösen fontos a megfelelő reagálás. A Profession.hu ehhez ad néhány tippet!

A változás – legyen az egy új iroda vagy egy új vezetés – általában ellenállást vált ki az emberekből. Legalábbis az elején. Egy jó vezető mellett ez az időszak rövid, és nem is válik nehezen kezelhető problémák forrásává. Íme néhány igazán kényes eset és a profikhoz méltó kezelés!

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

1. Magánügyek intézése munkaidőben

Határozottan kérjük meg a beosztottakat, hogy kizárólag csak a legszükségesebb magánügyeiket intézzék a munkahelyükről.
A magánjellegű e-mailezgetés esetében fektethetünk le néhány alapszabályt. Először is hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy a munkahelyi e-mail forgalom bármikor ellenőrizhető.
Amennyiben nagyobb mennyiségű adatforgalommal is jár egy-egy ilyen e-mail, azt a cég központilag le is törölheti.
Tiltsuk meg a munkahelyi e-mailek között a szexuális, erőszakos vagy más szempontból sértő tartalmak tárolását, továbbítását.

2. Munkahelyi lopás gyanúja

Kövessük figyelemmel a vállalat kiadásait, valamint a munkahelyi eszközök eltűnését. Ha úgy találjuk, hogy rendszeresen több a hiány, mint kellene, akkor figyelmeztessük az összes munkatársat a munkahelyi lopás következményeire.
Csak akkor lépjünk fel valakivel szemben, ha stabil, megdönthetetlen bizonyítékaink vannak.

Legyen lefektetve pontosan, hogy maximum mennyit lehet magáncélokra telefonálni, illetve taxi- vagy ebédköltségként elszámolni. Tartsuk be mi is, amit elvárunk.
Egy megbízható kollégát nevezzünk ki a munkahelyi eszközök rendelésével és nyilvántartásával. Mindenki rajta keresztül igényelhet újabb eszközöket.

És mi legyen az elmaradozásokkal, a gyanús betegszabadságokkal? Erre is van tippjük, olvassa el!

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik