Pénzügy

Egységes EU-s munkanélküli-ellátás jöhet

Lenne egy közös uniós alap, ahova minden államnak be kell majd tennie pénzt, és onnan finanszíroznák fél évig az ellátást.

Közös munkanélküli-biztosítási rendszer bevezetését javasolja az euróövezeti országoknak az Európai Bizottság.

A Die Welt című német lap beszámolója szerint a brüsszeli testület azt javasolja, hogy az euróövezeti országok az adóbevételük egy részét helyezzék el egy közös alapban. És aztán ebből a forrásból fedezzék a munkanélküliek ellátását, méghozzá egységes szabályok alapján. Ami azért nem azt jelentené, hogy az unióban mindenhol egyforma lenne a munkanélküli ellátás összege.

A közös rendszer csak az alapvető biztosítási funkciókat töltené be, például a legutóbbi bér 40 százalékának megfelelő juttatást biztosítana az ellátottaknak, hat hónapig. Ezt az összeget a tagállami szintű biztosítási rendszerből kiegészíthetik, és fél év után teljes egészében a tagállami rendszer venné át a munkanélküliek ellátását – ismertette a koncepciót Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos.

A rendszerhez egyébként csatlakozhatnának az eurózónán kívüli országok is. Ami felvet egy kérdést, hiszen jelenleg Magyarországon csak három hónapig jár az álláskeresési járadék…

Olvasói sztorik