Pénzügy

Akár 380 kilométert is utazunk egy munkáért

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 08. 19. 09:54

Országon belüli népvándorlás indult a megélhetésért. A jól képzett szakmunkásokra és a betanított munkásokra van most a legnagyobb igény.

Korábban a témában:

Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Akár 380 kilométert is utazunk egy lehetőségért. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége.

A másik véglet

10 százalék már hajlandó költözni a munkáért

A Work Force Kft. felméréseiből ráadásul az is kiderül, hogy nem pusztán kereslet van a munkára, hanem kínálat is: a munkavállalók 10 százaléka hajlandó elhagyni otthonát egy állásért. Ezzel az országban újra fellendülni látszik a munkahelyi mobilitás, azaz az emberek már nem csak közvetlen környezetükben keresnek munkát, de hajlandóak akár az ország egyik feléből a másikba költözni.

Mindkét fél jól járhat

Ilyen esetekben a cég szerint a munkaerő-kölcsönzés lehet kézenfekvő, mind a cégeknek, mind a munkavállalóknak. Mert mint hangsúlyozzák, a vállalatok professzionális segítséget kaphatnak a munkaerőhiány orvoslására. Ez sokszor kell is, hiszen „több iparág problémája annyira kritikus, hogy az országos hálózat mellett egy külön toborzási csapatot kell foglalkoztatnunk a hiány enyhítésére” – jegyzi meg a cég ügyvezető igazgatója, Csákvári Róbert.

A munkavállalónak is jó lehet szerinte ez a megoldás, hiszen sokszor sem a szállásért, sem a rezsiért nem kell fizetnie, ugyanis gyakran ezeket is állja a munkáltató. Így anyagilag duplán is megérheti az egyénnek a váltás: nemcsak bevételei nőnek meg, de költségei is csökkennek.

Az ügyvezető megjegyzi: „A munkavállalók előtt így olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek a jelenlegi lakhelyükön várhatóan sosem adódnának.”

Jelenleg az operátorok, betanított munkások, targoncások és jól képzett szakmunkások (lakatos, hegesztő, CNC-forgácsoló, autószerelő) iránt nőtt meg a kereslet a munkaerő-kölcsönző cég adatai szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.