Pénzügy

Nyugdíjba menne? Azért gondolja meg!

Sokan várják a nyugdíjhoz közeledve, hogy végre megkaphassák az ellátást. Van azonban néhány dolog, ami miatt érdemes lehet kicsit várni.

Hogy valaki nyugdíjba vonul-e vagy továbbdolgozik, az nagyban függhet az egészségi állapotától, és attól is, hogy van-e egyáltalán munkája.

Ha van, akkor érdemes lehet nem az első adandó alkalommal kérni a nyugdíjaztatást, hanem kicsit még várni – írta az Adózóna.hu.

Korhatár

Pluszpénzt hozhat a ráhúzás

Szó szerint érdemes lehet, hiszen a nyugdíj összege a szolgálati időtől és az átlagkeresettől függ. Negyven év szolgálati időre például a nyugdíj alapját képező átlagkereset 80 százaléka jár, és minden évben 2 százalékkal hízik az ellátás, amíg legalább 50 éves szolgálati idő mellett eléri a 100 százalékot.

Persze, ezzel nem azt mondjuk, hogy mindenki dolgozzon 50 évet legalább (ill. szerezzen legalább 50 év szolgálati időt). De jó ha tudjuk, van, amikor egy töredékév is hozhat plusz két százalékot. A lap példát is hoz erre: mondjuk valaki nyáron tölti be a korhatárt, de ősszel már meglenne neki a 41 év szolgálati idő is, akkor érdemes lehet még pár hónapot ráhúznia. 
Meg akkor is, ha van jubileumi jutalom, és ahhoz hiányzik még néhány hónap.

És ezt tudta?

Így lehet több a nyugdíj, mint a kereset

Ennél többet hozhat a konyhára a „nyugdíjnövelés”, ami azt jelenti, hogy a korhatár betöltése után (minimum 20 év szolgálati idő mellett) továbbdolgozunk, úgy, hogy nem kérjük a nyugdíj megállapítását. 
Egy-egy hónap így plusz 0,5 százalékot hozhat, ami évi 6 százaléknyi többletellátásnak felel meg. Ha tehát pár évvel továbbdolgozunk, a nyugdíjunk meghaladhatja az alapjául szolgáló havi átlagkeresetet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik