Pénzügy

Jól hízott a nyugdíjpénz – célkeresztben az ezermilliárdos vagyon

Tekintélyes reálhozamot produkáltak megint az önkéntes nyugdíjpénztárak. Úgy vélik, az idén már tizenhárom számjegyűre hízhat az általuk kezelt pénz.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak 925 milliárd forintos vagyonnal zárták az első negyedévet. Ők egyébként a piac majdnem egészét (92 százalékát) lefedik.

De!

Elképesztően jó eredmények

A pénztári vagyon éves szinten 7 százalékkal nőtt. Vagyis – figyelembe véve az alacsony inflációt – a kasszák továbbra is tekintélyes reálhozamot produkáltak.

Az egy pénztári tagra eső gyarapodás pedig magáért beszél: idén március végén 11 százalékkal több volt egy-egy tag vagyona, mint egy évvel korábban, amikor 846 ezer forintnyi volt az átlag.

Napi 160 ezer forinttal nőtt az összvagyon

Ez egyben azt jelenti, hogy egy év alatt naponta átlagosan közel 160 ezer forinttal növelték vagyonukat az érintett önkéntes pénztárak. Negyedéves szinten is jól szerepeltek: a december végi 912 milliárd forinthoz képest 1,3 százalékkal gyarapodott a vagyon, naponta átlagosan 133 ezer forint volt a bővülés – ismertette az eredményeket a pénztárszövetség elnöke Lehoczky László.

A Stabilitás arra számít, hogy a jó eredményeknek köszönhetően egyre többen lépnek majd be az önkéntes pénztárakba, és így az összvagyon az idén elérheti az 1000 milliárd forintos szintet.

Egyre magasabb a tagdíj

Ezek a számok valóban nagyon bíztatóak. Gond legfeljebb az lehet, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak közül már több bejelentette, hogy emelik idén a minimálisan fizetendő tagdíjakat. Havi kétezer forint alatt már csak egyetlen pénztárnál lehet megúszni a minimumtagdíjat, de van, ahol négy-ötezer forintnál húzzák meg a küszöböt.

Igaz, tagdíjat nem kötelező fizetni. De a pénztárak a nemfizetők hozamából a minimális tagdíj arányában levonhatják a működési és likviditási alapra jutó hányadot. A többi nyugdíjcélú megtakarításnál is van kisebb-nagyobb “bünti”, ha nem tudunk fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik