Pénzügy

Százezret is spórolhat a főnökének és magának

A munkáltatói hiteltörlesztéssel a dolgozó és a cége is jobban járhat, mintha bérként vagy adózó cafeteriaként kapna pluszösszeget.

5 millió forintot kaphat

Az adómentes munkáltatói hiteltörlesztési támogatást már lehet igényelni, nemcsak a meglévő (deviza- vagy forinthitelekre), hanem az újonnan felvett lakáshitelekre is. Ráadásul a végrehajtási rendelet számos könnyítést is tartalmaz az igénybevételnél, például azt is, hogy a családtagok külön-külön is megkaphatják az évi 500 ezer forintig adómentes juttatást.

A támogatást nem lehet bér helyett adni. Az összehasonlításhoz azonban jó alap, hogy mennyit takaríthat meg a munkáltató és a munkavállaló az adómentes lehetőséggel a bérhez és az adóköteles cafeteriákhoz képest. Ennek számolt utána a Pénzcentrum.hu.

Fafejű a főnöke?

Mindenki jól járhat

Éves szinten bruttó 500, 300 illetve 100 ezer forintnyi adómentes hiteltörlesztési támogatást vettek figyelembe, és azt vizsgálták, mennyivel kerül ez kevesebbe a munkáltatónak, mintha bérként vagy nem adómentes cafeteriaként adná ki az összegeket, illetve hogy mennyivel járhat jobban a dolgozó.

Számításaik szerint évi bruttó 500 ezer forintos támogatásnál a munkavállaló 95-172 ezer forinttal járhat jobban, mintha adóköteles béren kívüli juttatásként vagy egyéb juttatásként kapna ugyanennyit. A munkáltató pedig összehasonlítva 83-160 ezer forint közötti összeget spórolhat meg évente azzal, ha az adómentes juttatásból ad a dolgozójának.

S persze ahogy kisebb az éves juttatás összege, arányosan csökken a megtakarítás is.

Támogatás

Ravasz tipp új hitelhez

A portál külön megnézte azt is, hogy új hitel felvételénél hogyan tudja valaki a lehető legjobban kihasználni a kedvezményt. Javaslatuk: két hitelt kell felvenni. Az egyiket csak öt évre, úgy hogy a törlesztője ugyanannyi legyen, mint a cafeteriatámogatás. A másikat pedig célszerű úgy belőni, hogy annak részleteit hosszú távon is tudjuk fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik