Pénzügy

Ők a pénzügyi rezsicsökkentés nagy vesztesei

A bankoknak költségnövekedést okozott a tranzakciós illeték bevezetése, amit többféle módon próbáltak meg kompenzálni.

A bankok direktben nem háríthatják át a tranzakciós illeték terhét a lakosságra, vagyis nem indokolhatják ezzel a díjemeléseket. Ugyanis ha ezt teszik, azt kiszúrhatja az MNB, és vaskos bírságot akaszthat a nyakukba, mint ahogy ez már elő is fordult.

Viszont máshogy csökkenthetik a pluszköltséget, például azzal, hogy visszavonják a korábbi kedvezményeket, vagy emelhetik a számlavezetési költségeket, a bankkártyák éves díját, stb.

Az igazi vesztesek a cégek

Nem túlzás azonban azt mondani, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés vesztesei a cégek lettek – fogalmaztak a Pénzcentrum.hu-nál, miután összehasonlították, melyik banknál mekkora költséggel számolhatnak a vállalkozások.

Megállapították, hogy a tranzakciós illeték emelése miatt az elmúlt időszakban megugrottak a céges banki költségek. Vagyis a legtöbb hazai pénzintézet „újragondolta” a kkv-s banki számlacsomagokat.

Ennyiért bankolhatnak a vállalkozások

Elemzésükben általános banki ajánlatokat vettek figyelembe, 4 kategóriában nézték meg a költségeket, újonnan indult, mikro-, kis és középvállalkozásnál.

Az új cégeknél viszonylag kedvező díjakat tapasztaltak, évi 12-24 ezer forint között. Viszont a mikrovállalkozásoknál már évi 22 ezer forintos volt a legkedvezőbb ajánlat a Bankráció.hu kalkulátoraival. S ahogy nőtt a cégméret, úgy emelkedtek a költségek, több százezer forintig. Ami végül is kézenfekvő, hiszen a nagyobb cég nagyobb pénzügyi forgalmat is bonyolít.

A számok alapján a lap azt a következtetést vonta le, hogy a bankok elsősorban a vállalati ügyfeleken próbálják visszaszedni, amit a pénzügyi rezsicsökkentés kivesz a zsebükből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik