Pénzügy

Jó hír: kisebb lesz a gázszámla

gazora(960x640)(10).jpg (gázóra, )
gazora(960x640)(10).jpg (gázóra, )

Most kivételesen nem a rezsicsökkentés áldásos hatásáról van szó.

A melegcsúcsokat megdöntő decemberi időjárás az oka, hogy a januárban kiállított gázszámlákon a szokásosnál kisebb összeg szerepelhet – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. A kisebb fogyasztás persze most csak azok pénztárcáját kíméli, akik a havi tényleges fogyasztás után fizetnek.

Rezsicsökkentés

Pár fok is sokat számít

A mögöttünk hagyott decemberben 2-3 Celsius-fok körüli volt a napi átlagos középhőmérséklet, míg 2012-ben -0,6 fokos értéket mértek, 2010-ben pedig -1,7 fokost. Ez a pár Celsius-fok eltérés azonban sokat jelenthet a háztartásoknál a gázfogyasztásban és persze a számla összegében is.

2010-ben például 632 millió köbméter gázfogyasztást regisztrált országos szinten a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, 2012-ben már csak 570 millió köbmétert, 2013 decemberében pedig ehhez képest mindössze 500-550 millió köbméter lehetett a fogyasztás (pontos adatok később lesznek).

Vagyis a három évvel korábbi decemberi fogyasztáshoz képest 15-20 százalékkal lehet kevesebb a mostani decemberi fogyasztásunk, a 2012-eshez képest pedig 5-10 százalék lehet a mínusz. És az árban ezen túl jelentkezik még a tavalyi két rezsicsökkentés hatása is. Ezzel tehát most jól járhatnak, akik a havi fogyasztásuk alapján fizetnek.

Akik viszont átalánydíjas fogyasztók, azoknál majd az éves elszámolásnál jelentkezhet a megtakarítás. Feltéve, hogy az időjárás nem tréfál meg úgy minket, mint tavaly, amikor még március közepén is havat kellett lapátolnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik