Pénzügy

Külföldön dolgozna? 10 tipp, hogy ne verjék át!

repülőtér (repülőtér)
repülőtér (repülőtér)

Időről időre hallani olyan csőbehúzott magyarokról, akik külföldön keresték a boldogulást. Pedig ha néhány dolgora odafigyelnének, akkor valószínűleg nem tudnák átvágni őket.

Biztosan hallották a legutóbbi esetet: a zalalövői férfi előre kért közvetítői díjért ajánlott ausztriai munkát. Több százan dőltek be neki. Aztán persze a munkából nem lett semmi, mert a “közvetítő” lelépett az összetarhált pénzzel. Pedig tudhatnánk: a munaközvetítésért nem kérhetnek pénzt tőlünk.

Azonban nem csak a kért közvetítői díj jelezheti, hogy valami nem stimmel az áhított külföldi munkával, hanem számos más körülmény is. S az sem árt, ha mielőtt belevágunk a dologba, tartunk egy kis önvizsgálatot is. Íme, a Profession.hu tippjei azoknak, akik külföldi munkavállalást terveznek:

Az Európai Unióban ilyen munkásokat keresnek:

1. Túl sokat ajánlanak? Gyanús!

A legtöbb kamuhirdetés azt ajánlja, hogy például fizetik a kiutazás, hazautazás díját, meg a szállásköltséget is. Ki tenne ilyen szívességet? És miért? Na és miért fizetnének jóval többet például mezőgazdasági idénymunkásként bárkinek, mint mondjuk egy orvosnak? Higgye el, azért, mert valószínűleg át akarják verni.

2. Nem kell nyelvtudás? Gyanús!

Nyelvtudás nélkül nem szabad belevágni a külföldi álláskeresésbe. Hiszen érteni kell a főnöktől kapott utasításokat, el kell tudni olvasni, és meg kell érteni a munkavédelmi előírásokat, a veszélyre figyelmeztető feliratokat. A munkaszerződés biztosan nem magyarul, hanem a fogadó ország nyelvén készül, és egy szerződést aláírni úgy, hogy nem tudjuk, pontosan mi áll benne, több mint kockázatos.

És ön mit gondol?

3. Beszedik az útlevelet? Nagyon gyanús!

A munkaadó számára készíttessen az iratokról fénymásolatot, és azt adja át. Az okmányt csak akkor adja át neki, ha a fogadó ország jogszabálya (mint Nagy-Britanniában is) előírja a dokumentumok valamelyikének a szükségességét regisztrációs vagy egyéb célból, és a regisztrációt a munkaadó intézi. Ebben az esetben célszerű legalább az egyik okmányt (az útlevél, a személyi igazolvány vagy a jogosítvány valamelyikét) magánál tartania.

Ha érdekli, még mire figyeljen, hogy ne verjék át, kattintson! Talál +1 tippet arra is, mihez kezdjen, ha mégis megtörtént a baj!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik