Pénzügy

Rengeteg magyar ment Ausztriába dolgozni

osztrák zászló (osztrák zászló, ausztria, )
osztrák zászló (osztrák zászló, ausztria, )

Egyre több magyar hazánk fia keresi a sógoroknál a boldogulást. Az osztrák tb nyilvántartása szerint például történelmi csúcson volt augusztusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma.

Ugyan csak 254 fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma augusztusban, azonban összesen már 62589 magyar keresi a boldogulást a sógoroknál. Ez pedig történelmi csúcs az osztrák társadalombiztosítási szerv nyilvántartása szerint. – adta hírül a Privátbankár.hu.

Szinte csak a magyar munkavállalók száma nőtt Ausztriában

Ráadásul olyan időszakban mérték ezt a kiugróan magas számot, amikor mind az osztrák munkavállalók, mind a bevándorlók száma csökkent. Az osztrák dolgozók száma ugyanis 41 ezerrel, a külföldieké 3900 fővel esett vissza a nyár utolsó hónapjában.

A magyarokon kívül csak a cseh és szerb foglalkoztatottak száma emelkedett kissé (40-50 fővel). a többi bevándorló száma mérséklődött.

Szezonális okai is vannak

Tavaly is az augusztus volt egyébként a legkiugróbb hónap a magyarok ausztriai foglalkoztatásában, s utána visszaesést mértek. Ez érthető is, hiszen a külföldiek közül sokan dolgoznak a turisztikai szezonhoz is kötődő vendéglátásban és kereskedelemben, valamint vannak nyári mezőgazdasági idénymunkások is. Ezenkívül Ausztriában az építőipar is sok külföldi munkaerőt szív fel.

Ilyen szakmával tud a legkönnyebben elhelyezkedni külföldön

Az egészségügyben nő leginkább a munkaerő-kereslet az Európai Unióban. Ezen belül is az egészségügyi személygondozókra volt a legnagyobb igény – adta hírül nemrégiben a Profession.hu.

Ezenkívül leginkább szoftverfejlesztőket és -elemzőket, titkárokat és szakosodott titkárokat, bányászati, gyártási és építőipari művezetőket, valamint általános iskolai tanárokat és óvodapedagógusokat keresnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik