Pénzügy

Több a munkanélküli Észak-Magyarországon

Csekély mértékben, de nőtt a regisztrált munkanélküliek száma Észak-Magyarország régióban, novemberben 103 ezer 300-an kerestek munkát, 1664-el többen, mint októberben, az egy évvel ezelőttihez képest viszont 6703 fővel mérséklődött a nyilvántartott munkanélküliek száma - derül ki a regionális munkaügyi központ legfrissebb jelentéséből.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye alkotta régió megyéi közül továbbra is Borsodban a legtöbb a munkanélküli: számuk novemberben kevés híján elérte a 65 ezret, Hevesben meghaladta a 20 ezret, míg Nógrádban csaknem elérte a 18,5 ezret.

Borsodban egy hónap alatt 1,5, Nógrádban 2,1 százalékkal nőtt a munkanélküliség novemberben, Heves megyében pedig 1,6 százalékkal emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a régióban 20,4 százalék volt, szemben az országos 12,7 százalékkal. Borsodban ez a mutató 22,6 százalékot tett ki, Nógrádban 21 százalékot, Hevesben 15,2 százalékot.

A pályakezdő álláskeresők száma novemberben 447 fővel, 3,9 százalékkal csökkent a régióban, ám így is meghaladta a 11 ezret, igaz, ez 447-tel kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt.
Novemberben az észak-magyarországi térség munkaügyi kirendeltségeinél a munkáltatók 4,2 ezer betöltetlen álláshelyet jelentettek be, ez 1571-gyel volt kevesebb, mint szeptemberben volt, ám az előző év novemberit 33 százalékkal, szám szerint 1041-gyel haladta meg.

A régió három megyéjében novemberben 7,2 ezren jutottak újra munkához. Az új állásajánlatok fele valamilyen támogatási formához – közcélú, közhasznú, közmunka – kötött volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik