Pénzügy

Béremelésért tüntettek a reptéri dolgozók

Az Osztrák Légitársaság (AUA) mintegy másfél ezer dolgozója a Bécs melletti schwechati repülőtéren tüntetést szervezett. A munkavállalók béremelést követeltek.

Az AUA földi személyzetének tagjai az akadozó bértárgyalások miatti elégedetlenségüknek akartak hangot adni. A munkavállalók inflációkövető, kétszázalékos béremelésre tartanak igényt. A vállalat álláspontja szerint a dolgozók lemondtak erről a kiigazításról, amikor vállalták, hogy kiveszik részüket a veszteségek csökkentéséből.

A repülőtér induló csarnokában és az épület közelében megrendezett demonstrációk a reggeli órákban rövid fennakadásokat okoztak az utasok bejelentkezésében, valamint a légikikötő közelében a közúti közlekedésben.

A bérvita mintegy két és félezer, a technikai és az értékesítési területen dolgozó alkalmazottat érint. A munkavállalók azzal érvelnek, hogy tavaly már lemondtak a béremelésről a vállalat működőképességének megőrzése érdekében, és hogy a leépítések is jelentős mértékben érintették a technikai személyzetet. Állításuk szerint ígéretet kaptak arra, hogy a következő évben kézzelfogható lehetőség lesz a béremelésre.

A tárgyalások jövő hétfőn folytatódnak. A szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megegyezniük.

A veszteséget termelő osztrák állami vállalatot tavaly megvásárolta a német Lufthansa. Az új tulajdonos az év elején szerkezeti átalakításokba és leépítésekbe kezdett, ezer fő fokozatos elbocsátásával hatezerre csökkentik a létszámot. Az átvétel óta csökkent a légitársaság veszteségessége. A tavalyi első félévben 93 millió euró működési hiánya volt, 2010 első felében 67 millió euró. A vállalat 2010-re éves szinten 250 millió eurós kiadáscsökkentést tűzött ki célul és 2011-et már nyereséggel akarja zárni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik