Pénzügy

Határtalan állásbörzét rendeznek

Virtuális állásbörzét rendez a Profession.hu. Az interaktív felületen a látogatók chatelhetnek a cégek képviselőivel, keresgélhetnek az ajánlatok között. Martis István, a Profession.hu értékesítési vezetője szerint a program segítségével megszűnik az a földrajzi és időbeli korlát, amely elválasztja a potenciális munkavállalókat az ajánlatoktól. A kiállítók több száz állást hoznak. Interjú.

A virtuális börze olyan lesz, mint egy “hagyományos”?

Abszolút. A Profession.hu virtuális állásbörzéjének a grafikáját úgy alkották meg, hogy a felhasználók sétálhatnak a standok között, ha egérrel rákattintanak egy-egy kiállítóra, akkor láthatják többek között az ajánlataikat, a cég bemutatkozását.

Miben lesz más, mint egy állásportál?

Szeptember 28-30. között, három napon keresztül éjjel-nappal elérhető lesz az állásbörze. Teljesen interaktív lesz a felület, és a kiállító cégek HR-eseitől az álláskeresők és érdeklődők online kérdezhetnek. Persze minden standnak lesz nyitva tartási ideje, de például az éjszaka érkezett kérdésekre is válaszolnak, a következő reggel.

Volt már ilyen Magyarországon?

2000-ben már próbálkoztak virtuális állásbörzével, ám az csak egy honlap volt. Magyarországon a mienk lesz az első, amely valóban olyan érzéssel tölti el a felhasználókat, mintha a valóságban is ott sétálnának egy börzén. Az a szoftver, amit a Profession.hu használ, nagyon sokat tud. Egy spanyol cég fejlesztette, és külföldön már kipróbálták, használták Franciaországban, Nagy-Britanniában, Horvátországban és az Egyesült Államokban is. Mindenhol sikeres volt.

Mi 50 ezer érdeklődőre számítunk. A francia portálnak több mint 200 ezer látogatója volt, a horvátnak pedig három nap alatt 30 500, ők ötezer önéletrajzot töltöttek fel. Horvátország munkalehetőségei iránt 55 országból érdeklődtek, pedig a honlap teljes egészében horvát nyelvű volt.

Nálunk magyar nyelvű lesz?

Szándékosan lesz minden magyarul a virtuális börzén. Ha ugyanis angolul lenne, akkor rengeteg olyan munkavállaló is érkezne, regisztrálna – például Indiából -, akik nem gondolják komolyan, hogy valóban ide akarnak jönni dolgozni. Ezt pedig nem szeretnénk.

Hány biztos kiállító van eddig?

Több mint harminc cég jelzett eddig vissza. Többek között az Audi, a Procter&Gamble, a Nav N Go és a Nestlé már biztosan bérel standot. Kizárólag olyan vállalatok jelentkezhetnek, amelyek állásajánlatokat is hoznak, ezért több száz pozíció között keresgélhetnek majd a látogatók.

Csak diplomásokat keresnek majd, vagy középfokú végzettségűeknek is érdemes ellátogatni az oldalra?

Mind a diplomások, mind a szakképzettek megtalálhatják a számításukat. Főként szellemi munkákat kínálnak a cégek, de lesznek különböző szakmunkák is.

Mivel lehetett meggyőzni a cégeket, hogy jobb az online börze, mint az “élő”?

A Profession.hu végzett egy “házi felmérést” a hirdetői körében, amelyből kiderült, hogy a cégek nagy része sokallja az állásbörzék standjainak a díját, vannak, akik a helyszínnel elégedetlenek, és luxusnak tartják, hogy egy alkalmazottjuk napokig üldögél távol a vállalattól. A legtöbbjük más célcsoportokat is meg szeretne szólítani, mint akik a hagyományos börzéken részt vesznek. Például a jelenleg külföldön dolgozó vagy tanuló potenciális magyar munkavállalók nem tudnak részt venni egy Budapesten rendezett börzén. De egy belföldön, ám vidéken élő szakember sem tud elmenni, ha épp van állása. Azzal az indokkal nem vehet ki ugyanis szabadságot, hogy állásbörzére menne a fővárosba.

Ilyeb standok között sétálhatunk majd

Ilyen standok között “sétálhatunk” majd

Az internet ezeket a problémákat is megoldja. Emellett megkönnyíti a HR-esek munkáját is, hogy a virtuális standon gyűjtött önéletrajzok formátuma egyforma, illetve ha előre megadták azokat a feltételeket, hogy milyen képzettségű embereket várnak, akkor a rendszer csak a paramétereiknek megfelelő érdeklődőket “közvetíti” hozzájuk. A börze végén pedig pontosan látják a statisztikát, és összehasonlítható, értékelhető adatokat kapnak a jelentkezőkről.

Hogyan szűrik a jelentkezőket?

A kiállítók és a regisztrációnál a látogatók is kitöltenek egy adatlapot, amelyben rákérdezünk a végzettségükre, az érdeklődésükre, és a hátterükre, illetve a lakhelyükre is. Ez alapján a rendszer felajánlja neki azokat a standokat, ahol a számára legmegfelelőbb munkákat kínálják. Természetesen lehet majd szörfölni is, és finomítani a feltételeket. Emellett lesz egy kereső is, ahol konkrét pozíciókra vadászhatnak.

Lesznek kiegészítő szolgáltatások, mint például önéletrajz-klinika vagy karrier-tanácsadás?

Ilyet külön nem terveztünk, ugyanis a Profession.hu felületén hasznos, álláskeresést segítő állandó tartalmak olvashatók, de az állásportálon akár segítséget is kérhetnek a szakértőktől, melyre cikk formájában kaphatnak választ a látogatók. A virtuális állásbörzén kiegészítő programként cégbemutató előadásokat – úgynevezett webiáriumokat – tartunk. A felkészülésben pedig egy Állásbörze Klub segít, amelyet a Facebookon hamarosan elindítottunk.

Virtuális állásbörzén a munkaszerződésig el lehet jutni?

A cégek mai kiválasztási rendszere a többkörös interjúkra állt rá. A munkaszerződést azért egy hagyományos állásbörzén sem kötik meg. Ám a személyes interjúig mindenképpen el kehet jutni a virtuálison is.

Konkurencia az állásportáloknak a virtuális állásbörze?

Hagyományos állásbörzéknek és más állásportáloknak mindenképp. A Profession.hu-nak azonban nem. A kettő egymásra épül, egymást segítik, szimbiózist alkotnak. És ha az első börzénk sikeres lesz, akkor jöhetnek a következők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik