Pénzügy

A cégek fele alkalmazna anyákat

A rugalmas munkakörülmények kialakításával a munkába visszatérő anyák és a vállalatok is nyerhetnek. Világszerte a vállalatvezetők 44 százaléka számol azzal, hogy az elkövetkező két évben az eddiginél több anyát foglalkoztat részmunkaidőben – áll egy tanulmányban.

A vállalatok felismerték: ha mereven ragaszkodnak a kilenctől ötig tartó munkaidőhöz és az ötnapos munkahéthez, és nem számolnak a rugalmassággal, akkor tehetséges alkalmazottakat veszíthetnek el. Márpedig egy olyan időszakban, amikor a cégek költségeik lefaragására és racionalizálásra összpontosítják figyelmüket, nem engedhetik meg maguknak, hogy éppen a legjobb és legtehetségesebb dolgozókat nélkülözzék.

Indiában lesznek a legtöbben

Az innovatív munkahelyi megoldásokkal foglakozó Regus megbízásából készült egy felmérés, amely előzetes áttekintést kívánt nyújtani arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz a foglalkoztatási mutatók a világ különböző fejlődő és fejlett gazdaságaiban.

Tizenhárom nagyobb országban – Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Dél-afrikai Köztársaság, India, Kína, Ausztrália – több mint 11 ezer válaszadó számolt be a munkahelyükre visszatérő anyák foglalkoztatásával kapcsolatos szándékairól.

Nehéz a visszatérés

A munkahelyükre visszatérő kisgyermekes anyák számára a rugalmasság nagyon fontos. Ha a munkaadók lehetővé teszik, hogy az otthonukban vagy rugalmas időbeosztásban dolgozzanak, és megteremtik a munka-magánélet egyensúlyát, akkor stresszmentesebb körülmények között dolgozhatnak. Ez a cégnek is jó: Nő a termelékenység és nyereségesség. Az anyák munkába való visszatérése azonban nehézkes a világ legtöbb országában, köztük Magyarországon is.

A vállalati vezetők 44 százaléka arra számít, hogy 2010-ben és 2011-ben az irányításuk alá tartozó munkahelyeken nőni fog az újra munkába álló anyák száma, várhatóan Indiában lesz a legtöbb ilyen munkavállaló. Szerencsés egybeesés, hogy ott például az átlagnál több munkaadó (a 64 százalékuk) a tervezi, hogy az eddiginél több ilyen helyzetben lévő nőt foglalkoztat. Ausztráliában, Mexikóban, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában egyaránt az átlagosnál nagyobb a hajlandóság arra, hogy egyre többé és több anyát foglalkoztassanak részmunkaidőben. A legkevesebb ilyen munkavállalót a skandináv országok vállalatai kívánják alkalmazni az elkövetkező két évben.

Nőhetne a GDP

Az ágazatok többségében (bank, pénzügy és biztosítás, gyártás és előállítás, tanácsadás és szolgáltatás, média és marketing, egészségügy és gyógyászat, kereskedelem) a vállalatok 44-47 százaléka alkalmazna a munkaerőpiacra visszatérő anyákat. Az alapvetően férfiak uralta infokommunikációs szektorban ugyanez a készség érzékelhetően alacsonyabb az átlagosnál, 39 százalékos.

Ha kiküszöbölnék a férfiak és nők foglalkoztatása között fennálló egyenlőtlenségeket, az EU tagországaiban 15–45 százalék közötti mértékben nőhetne a GDP – állapítja meg a tanulmány. A nők munkahelyi értékét nem csökkenti az, hogy családot alapítanak, ám csak akkor lesznek elégedettek a munkájukkal, és dolgoznak hatékonyan, ha az ő szempontjaikat szem előtt tartó viszonyok közé kerülnek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik