Pénzügy

A tisztességes munka világnapja

Október 7-én, kedden hat magyar érdekvédő szervezet kezdett demonstrációba a munkaügyi tárca épülete előtt. A tisztességes munka világnapján a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség felhívására a világ 155 országában az érdekképviseletek egyszerre emelték fel a hangjukat azért, hogy biztosítsák minden dolgozó számára az emberhez méltó, korrekt munkát.

A szakszervezetek a tisztességes munka világnap apropóján amellett demonstráltak október 7-én, kedden, hogy az országok vezetői biztosítsák a munkavállalóknak az őket megillető jogokat, illetve a szociális védelmet.

A munkavállalóknak mindenütt a világon hiányosságokkal, kirekesztéssel kell szembenézniük: a munkanélküliség, szegénység, az alacsony minőségű, veszélyes és nem termelékeny munka, és az alacsony munkabérek mellett a diszkrimináció és a munkavállalói jogok gyengülése, hiánya is globális probléma – ezekre a gondokra hívja föl a figyelmet a tisztességes munka világnapja.

Összefognak a magyar szakszervezetek

A hat magyar országos szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – is együttesen lép fel. Október 7-én, a tisztességes munka világnapján közösen álltak ki a céljaikért.

A gazdasági versenyképesség oltárán nem szabad feláldozni a társadalmi igazságosságot – áll a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) lapunknak eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint hazánkban sem valósultak még maradéktalanul a szakszervezeti jogok és a munkavállalók jogai, nő a munkanélküliség, terjed a feketemunka, csökkentek a reálkeresetek, és sok munkáltató megszegi a munkajogi szabályokat. Ezért a szakszervezetek fellépnek a munkavállalókat sújtó intézkedések ellen és sürgős párbeszédre hívják fel a politikai és gazdasági élet irányítóit.

Tíz pont a tisztességes munkáért

1. A döntéshozók a szociális partnerekkel közösen dolgozzák ki a tisztességes munka országos programját.

2. Ne hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek tovább rontják a munkavállalók munkahelyi pozícióit, amelyek a gazdaság érdekeit szolgáló rugalmasság miatt csökkentik a már kivívott jogaikat, tehát rájuk terhelik a piaci kockázatokat anélkül, hogy egyidejűleg megteremtenék a munkavállalók, illetve a foglalkoztatás biztonságának lehetőségét a munkaerőpiacon.

3. Váljon átláthatóvá a közpénzek felhasználása, s a közbeszerzési eljárások során kapjanak beleszólási jogot a munkavállalók is. E körben ne csak a legolcsóbb ajánlat lehessen nyertes, hanem az, amellyel a munkavállalók jövőjét, tisztességes munka- és életkörülményeit garantálni tudják.

4. A további privatizáció csökkenjen a minimumra, különösen a közszolgáltatások esetében, s abba is kapjanak meghatározó beleszólást a munkavállalók képviselői. A privatizáció miatti nagyobb munkavállalói kockázatért pedig járjon kompenzáció a munkavállalóknak.

5. A foglalkoztatás növelése érdekében támogassa a kormány a kis- és közepes vállalkozásokat, illetve a szakképzést.

6. Tisztességes, a munkavállaló és családja megélhetését lehetővé tevő béreket követelünk, s az adóterhek csökkentését.

7. A munkavállalók részesedjenek a munkáltatók, különösen a multinacionális cégek profitjából is, s a multinacionális cégek ne juthassanak tisztességtelen előnyökhöz a hazai vállalkozásokkal szemben.

8. A nyugdíjrendszer és az egészségbiztosítás garantálja minden munkavállaló és polgár számára a tisztességes, méltó öregkort, s az emberhez méltó egészségügyi ellátást.

9. Olyan szociális párbeszédet akarunk, amelyben nemcsak a már kész központi koncepciókról mondhatunk véleményt, hanem amelyben a koncepció kialakításának első pillanatától, már a tervezés stádiumától érdemben részt vehetünk.

10. Olyan politikát akarunk, amely támogatja a szakszervezetek társadalmi elismerését, s minden esetben számon kéri és hatékonyan szankcionálja a munkavállalók szervezkedési szabadságának és a munkavállalók jogainak megsértését.

A tisztességes munka 2000 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet politikai menetrendjének a központja, amelyet az ENSZ szervezetei is elismertek és támogatnak. Az Európai Unió 2006-ban Közleményt fogadott el a tisztességes munkára vonatkozó menetrend végrehajtásáról. A bizottság ebben olyan iránymutatásokat javasol, amelyekkel az uniós politika jobban hozzá tudna járulni a tisztességes munka megvalósításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik