Pénzügy

Ringbe száll az SZDSZ a vasárnapi munkáért?

Két SZDSZ-es politikus azt tervezi, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a vasárnapi munkavégzésről szóló népszavazási kezdeményezést. Gusztos Péter és Wittinghoff Tamás, az SZDSZ két ügyvivője ezt vasárnap jelentette be.

„Fontolgatjuk, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljunk ebben a kérdésben, mert ez a népszavazási kérdés meglátásunk szerint indokolatlanul és megmagyarázhatatlanul tesz különbséget állampolgár és állampolgár között” – mondta Gusztos Péter az MTI-nek. A politikus szerint kifogásolható, hogy a kezdeményezés kivételeket fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy milyen egységek tarthatnának nyitva vasárnap.


„Nem világos, miért kellene, hogy kisebb védelmet élvezzenek a rendőrök, a tűzoltók vagy a buszsofőrök, mint az áruházi alkalmazottak” – tette hozzá. Gusztos hangsúlyozta: a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos szakaszervezeti és munkajogi kérdések megoldása nem az, hogy megtiltják a nyitva tartást. Az SZDSZ elítéli, hogy a KDNP saját meggyőződését törvényi kényszerrel akarja ráerőltetni a társadalomra. „Az állampolgárokon múlik, hogy vállalnak-e munkát, vagy vásárolnak-e vasárnap” – emelte ki a liberális politikus.


Szabad vasárnapért charta


Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén egyhangúlag hitelesítette azt a kezdeményezést, amely betiltaná a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását. A Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt augusztusban jelentette be, hogy aláírták a „Szabad vasárnapért chartát” a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáért. A kezdeményezéshez később a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is csatlakozott.


Ezt megelőzően a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a közeljövőben a vasárnapi munkavégzés miatt, ami az érdekvédelmi szervezet szerint sérti az állampolgárok pihenéshez való jogát. A KDNP pedig azt tervezi, hogy ősszel a munka törvénykönyve és a kereskedelmi törvény módosítását kezdeményezi a kérdésben.


Az emberek fele vásárolna vasárnap


A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közelmúltban publikált felmérése szerint a megkérdezettek 37 százaléka támogatná, 58 százaléka viszont nem értene egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával, 5 százalék nem tudott állást foglalni az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik