Pénzügy

Kevesebbet fizetnek a gyerekeseknek

Nem feltétlenül jogtalan, hogy alacsonyabb bért kapnak azok a nők, akik gyermeknevelés miatt évekig nem dolgoztak – olvasható a HVG-ben.

Az Európai Bíróság október 3-i, nagy feltűnést keltő ítéletében kimondja: nem feltétlenül jogtalan, ha a nők, alacsonyabb szolgálati idejükre való tekintettel kevesebb bért kapnak. A panaszos, a 16 éve ugyanazon a munkahelyen közegészségügyi főfelügyelőként dolgozó brit Bernadett Cadman akkor fordult munkaügyi bírósághoz, amikor rájött, férfi kollégái akár évi 9 ezer fontnál is többet keresnek, mint ő.

A főbírák ítélete szerint mostantól általános szabály, hogy a munkaadó minden külön igazolás nélkül a munkavállaló rátermettségének, tapasztalatának fokmérőjeként kezelheti a szolgálati idő hosszát, s ez önmagában nem sérti a férfiak és nők egyenlő bérezésének elvét. Emiatt a munkaadók nyugodtan fogadták a mostantól EU-szerte mértékadó ítéletet. Csakhogy a bírák hozzátették: ha a munkavállalónak megalapozott kétségei vannak, akkor a munkaadónak bizonyítania kell, miért gondolja, hogy a szolgálati idő tükrözi a dolgozó képességeit. A kettő helyett öt év szolgálati idő valószínűleg számít, de 15 helyett 12 év szolgálati idő már nem biztos, hogy mértékadó. Az is kérdés, mennyi szolgálati idő kell ahhoz, hogy valaki tökéletesen rakja a húspogácsákat a zsömlébe, vagy helytálljon egy telefonos ügyfélszolgálaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik