Pénzügy

Duplázhatják a rektori fizetést

Egymillió forint fölé emelkedhet a rektorok havi jövedelme, ha a gazdasági tanácsok figyelembe veszik az oktatási miniszter ajánlásait – írja a Népszabadság.

A távozására készülő Magyar Bálint oktatási miniszter a két választási forduló között arra kérte az egyetemek gazdasági tanácsainak tagjait, hogy tegyenek javaslatot az egyetemek és főiskolák rektorainak juttatásaira, amelyet a miniszter szab meg. Magyar szerint “az intézmények új pályára állítása az intézményvezető személyes felelőssége, így ennek elismerése a rektor juttatásában is meg kell hogy jelenjen” – olvasható a miniszter levelében.

Az egyetemek és főiskolák elsőszámú vezetőjének fizetése az egyetemi tanároknak járó havi 420 ezer forintos illetményből, illetve a 100 ezer forintos rektori pótlékból áll, amelyet a nagyobb egyetemek saját bevételből további, néhány százezer forinttal egészítenek ki.

Magyar Bálint viszont most azt ajánlotta, hogy az új rektori fizetések alapjául az egyetemi oktatói illetmény kétszeresét vegyék: vagyis 840 ezer forintot. A miniszteri javaslat szerint ehhez járulna még a vezetői pótlék, valamint a rektori illetménykiegészítés: ez utóbbi összege az egyetemi tanári munkakör harmadik fizetési fokozatának, vagyis 130 ezer forintnak a két-háromszorosa is lehetne.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy szerinte a rektorok munkáját valóban el kell ismerni, de a miniszter által javasolt összegek meghaladják józan ész elképzeléseit, és várhatóan jelentős bérfeszültségeket szül majd a lépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik