Pénzügy

Somogyban ki kell fizetni a 13. havi béreket

Jár a rendőröknek a tavalyi évre ki nem fizetett 13. havi illetményük; ezt mondta ki határozatában a másodfokon eljáró Somogy Megyei Bíróság.

Varga Rita szóvivő pénteken az MTI-nek elmondta, hogy az elsőfokú bíróság az azóta történt jogszabályváltozásokra hivatkozva elutasította a három rendőr keresetét, ezt másodfokon, jogerős ítéletében a megyei bíróság csütörtökön megváltozatta.

A bíróság a határozatában kimondta, hogy a megyei rendőr-főkapitányságnak a fennmaradó tizenegy-tizenketted részt, illetve ennek kamatait ki kell fizetni. A jogszabályi változások eredményeként ugyanis januárban két teljes havi fizetés járt volna: a tizenharmadik havi pluszjuttatás utólag, az időközben bevezetett „nulladik havi” pedig előre.

Varga Rita közölte: a bíróság arra kötelezte az alperes megyei rendőr-főkapitányságot, hogy 15 napon belül fizesse ki a 2004. évre járó, egyenként 130 000 forintot. Ennek megfelelően várhatóan annak a több mint 100 somogyi rendőrnek is megítélik az elmaradt 13. havi illetmény kifizetését, akiknek már folyamatban van a perük a megyei bíróságon. Rajtuk kívül eddig további mintegy félezren fordultak ugyanilyen keresettel a bírósághoz. Hasonló perekben az országban már másutt is született jogerős ítélet, s szintén a rendőrök keresetének adott helyt a bíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik