Pénzügy

Érdekes szakmák: mi legyek?

Kevés ember indul úgy az életnek, hogy belovagló, hanglemez-bemutató, fülilleszték-készítő vagy tenyészállatteljesítmény-vizsgáló akar lenni. A legtöbben klasszikusnak számító, és elég szűknek mondható szakmák köréből válogatnak. Az FN érdekes szakmákat kutatott fel.

Kisgyermekkorban a tűzoltó-űrhajós-mozdonyvezető, esetleg a bróker és a kommandós az álomszakma. Később, gyakran szülői nyomásra is, az orvosi, gazdasági, informatikai foglalkozások felé hajlanak a diákok. Számtalan olyan szakképesítés van azonban az államilag elismert képzéseket soroló Országos Képzési Jegyzékben (OKJ), amely eszébe sem jutna a szülőknek, amikor a gyermekük jövőjét tervezgetik. Ezekből válogattunk.

Tenyészállatteljesítmény-vizsgáló

Nemcsak sertésekkel, hanem juhokkal, marhákkal vagy akár lovakkal is foglalkozhatnak a tenyészállatteljesítmény-vizsgálók. Az OKJ-s tanfolyam elvégzése nyolc általános iskolai osztály befejezéséhez kötött, és a jelentkezőknek részt kell venniük szakmai egészségi alkalmassági vizsgálaton is. A képzés tulajdonképpen állattenyésztési ismereteket ad, olyan speciális tananyaggal kiegészítve, amelyek a teljesítményvizsgálathoz szükségesek. A végzett vizsgáló ki tudja választani a megfelelő állatokat, és tenyészteni, nevelni is tudja azokat. Állatfajtól függően kell tudni mérnie azt is, milyen tenyésztési és termelési tulajdonságok szükségesek az egyedek tenyészértékének becsléséhez. Az elméleti ismeretek mellett magas szintű gyakorlati tudásra is szüksége van a vizsgálónak: a tetoválástól a mintavételeken át egészen a lovak mozgásának helyes megítéléséig.

Belovagló

Az államilag elismert képzések között találhatjuk a belovagló szakmát oktató tanfolyamot is. Egy belovagló ugyan nem keres sokat (az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján bruttó 58 816 forintot kerestek átlagosan évente), de nagyon kellemes munkájuk van. A belovaglók olyan szakemberek, akik képesek önállóan a csikók, a fiatal lovak alapfokú belovaglására, illetve megfelelő szakirányítás mellett alkalmasak a versenyzésre szánt lovak – megkívánt szintig való – felkészítésére a díjlovagló, díjugrató-military kategóriákban. Szintén értenek a szerszámok ápolásához és karbantartásához. Szakképzésük 2012 órát vesz igénybe.

Fülilleszték-készítő

A fülilleszték-készítés például azon szakmák közé tartozik, amelyek létezéséről az emberek általában nem is tudnak. A szakma képviselői készítik el az audiológiai szakrendelés megrendelése alapján a fül mögötti vagy fülbe helyezhető hallásjavító készülék egyéni illesztékét, illetve az egyéni, fülbe helyezhető hallókészülék házát. Munkájukhoz az audiológus által levett füllenyomat biztosítja az alapot. Ismerniük kell az akusztikai átviteli láncot, valamint a külső fül anatómiáját és megbetegedéseit is, de a hallás mechanizmusával is tisztában kell lenniük. Természetesen a különböző fülillesztékek elkészítésének minden csínját-bínját is megtanulják. Az ÁFSZ 2004-es bérstatisztikai adatai értelmében a fülilleszték-készítők havi 103 558 forintot keresnek.

Hanglemez-bemutató

A hanglemez-bemutató az a kategória, amelyről álmunkban sem gondolnánk, hogy szakképesítés kellene hozzá, ennek ellenére a képzés államilag elismert. A leírás alapján tulajdonképpen DJ-ket képeznek: a hanglemez-bemutató nem más, mint a zenei műsorvezető, aki jó kommunikációs készséggel, általános és szakmai ismeretekkel rendelkezik. A zenei anyag felhasználásával és bemutatásával, technikai eszközök segítségével szórakoztatja, informálja közönségét. A leírás szerint tevékenységét szórakozóhelyeken, rendezvényeken, koncerteken, valamint rádió- és televízió-műsorokban, élő vagy stúdiófelvételeken végzi. Műsorának szervezését, szerkesztését, lebonyolítását és vezetését önállóan is elláthatja. A hanglemez-bemutató képzésen részt vevők tanulnak pszichológiáról, szociológiáról, logopédiáról, kommunikációs ismeretekről és retorikáról. A hanglemez-bemutatóknak a zeneelmélettel is tisztában kell lenniük.

Elektromoshalászgép-kezelő

Ezt az OKJ-s képzést azoknak érdemes választaniuk, akik vizek mellett élnek, ám az oktatásra csak azok jelentkezhetnek, akik legalább halász szakképesítéssel és kishajó-vezetői jogosítvánnyal rendelkeznek. Ugyanis aki ezen a tanfolyamon túl van, az önálló halászati tevékenységet folytathat, magyarul halászhat. Egyébként értenek a halak elektromos árammal történő tereléséhez. A képzésen a halbiológia mellett géptant és fogástechnikát is tanulnak a leendő halászok.

Tanult takarító

Sokan nem is gondolnák, hogy a takarítást is oktatják, amelynek képzése csak nemrég került be az Országos Képzési Jegyzékbe. Az 500 órás képzés végén szakmunkás-bizonyítványt kapnak. A végzettek az anyagismerettől a felületeken át a különféle technológiákig sok mindent megtanulnak. A tanfolyamok hetven százalékát teszi ki a gyakorlati képzés, ahol a helyes seprési módszer és a sorrend betartása is szerepel a vizsgafeladatok között.

Asszonymesterek a ház körül

A mezőgazdasági gazdaasszony tanfolyamra csak nők jelentkezhetnek. Itt olyan szakembereket képeznek, akik jártasak a kertészetben és az állattenyésztésben, emellett tudnak főzni, értenek a szabás-varráshoz, és rendelkeznek egészségügyi ismeretekkel is. A megszerzett tudást családanyaként, de akár a falusi turizmusban, az azzal összefüggő szolgáltatásokban is hasznosíthatják. Mindehhez csak annyi kell, hogy a kétéves képzésre jelentkező hölgynek legyen általános iskolai végzettsége, és egészségügyileg alkalmasnak bizonyuljon a feladatra.

Gombaszakellenőr

A gombaszakellenőr szintén azon szakmák közé tartozik, amelyek létezése logikus, de sokan nem is gondolnak arra, hogy a gombaszakellenőr felelős azért, hogy valóban ehető, fajra pontosan meghatározott, minőségileg megfelelő, szabványos gomba kerüljön a kereskedelembe, a tartósítóiparba vagy a közvetlen étkezésre. Ők biztosítják, hogy a gombafogyasztás egészséges legyen, mivel minősítik a gomba begyűjtését, tárolását és tartósítását. Csak azok vehetnek részt a tanfolyamon, akik kiállják az egészségügyi alkalmasság próbáját, ami szintén érthető, mivel sem a színtévesztés, sem a szagvakság nem praktikus az ehető és nem ehető gombák kiszűréséhez.

Állatkerti gondozó

Az állatkerti gondozók az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tavalyi bérstatisztikai adatai szerint 85 ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek. Ennek ellenére érdemes elvégezni a szakképzést, mert a végén kapott papírral hobbiállat-kereskedő és vadbefogó is lehet valaki, és egy kis továbbtanulással kisállattenyésztővé és vadgondozóvá is válhat egy állatkerti gondozó. A szakembereknek tudniuk kell, hogyan gondozzák, takarmányozzák, szaporítsák és neveljék fel az állatokat, de a kifutók és berendezések elkészítéséhez és karbantartásához is érteniük kell. Mindezeken túl a vendégek igényeit is ismerniük kell, így a korszerű tájékoztatás is feladatuk. Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy tudniuk kell adatokat és mintát biztosítani a tudományos munkákhoz, illetve az ivarmeghatározáshoz is érteniük kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik