Gazdaság

A ceglédi kórház kiszolgálójából a nyomok egy marhatelepre vezetnek

Úgy vett meg alsó hangon 20 millió forintért egy állattartótelepet és töltötte fel marhákkal egy olyan vállalkozás, amely a ceglédi kórház főigazgatójáé és a kórházzal összenőtt cég ügyvezetőjéé, hogy a cég beszámolójából nem látszik, miből tellett erre. Igaz, immár ez már csak a volt cégük, mert akkortájt kiszálltak a vállalkozásból, amikor megkapirgáltuk a számos kérdést felvető ügyet.

Éles profilváltást hajtott végre nemrégen a BP Studium Medicum Kft. A 2010-ben alapított ceglédi cég főtevékenysége – a nevéből is sejthetően – egészségügyi szakmai középfokú oktatás volt. A cég nevében a B betű Bácskaiékat jelzi: Bácskai József korábban mentőtiszt volt, most a ceglédi egészségügyi és mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója, felesége, Bácskai Józsefné pedig ügyvezető-résztulajdonosa annak a Sanamed Nonprofit Kft.-nek, amely betegszállítást végez a ceglédi kórháznak, illetve az orvosi ügyeleteket is ezen a cégen keresztül oldja meg a kórház. A P Pusztai Dezsőt takarja, ő a ceglédi kórház főigazgatója, korábban résztulajdonosa volt a Sanamednek is.

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél
A cég vezetői beszélnek arról, hogy a papíron önkéntes, valójában zsebbe fizetett munka nélkül le kellene építeniük a betegszállító céget. Ezért nem változtatnak az eddigi rendszeren.

A jó darabig az egészségügyi oktatásban utazó BP Studium tavaly novemberben átnyergelt állattartásra, főtevékenysége a szarvasmarha-tenyésztésre változott, de a tevékenységi körei közé két körben, tavaly év végén és idén tavasszal felvették a sertés-, baromfi-, ló-, juh- és kecsketenyésztést is, miközben megtartották a szakmai középfokú oktatást. A cég neve is lekövette ezt, most már BB Team-Agro Med Audit Kft.-nek hívják, a másik B betű vélhetően azt jelzi, hogy a cég ügyvezetői közé tavaly ősszel bekerült a Bácskai család két gyereke is.

A cég tavaly ősszel megvásárolt egy állattartótelepet a Ceglédtől 25 kilométerre fekvő Újszilváson, és fióktelepet is létesített ott november végén. Az ingatlan-nyilvántartásban is látszik, hogy a telep, terület kizárólagos tulajdonosa év végén a szóban forgó vállalkozás lett (és most is az).

A hirdetés nem aktív már, de látszik, hogy először közel 32, aztán 25 millió forintot kért az addigi tulajdonosa a hirdetés szerint kétezer – az ingatlan-nyilvántartás szerint durván hatezer – négyzetméteres telken lévő, bő 600 négyzetméteres istállóért, melléképületért, terménytárolóért, tanyaépületért.

Állatartótelep-hirdetés. A telepet a BB Team-Agro Med Audit Kft. vette meg. Forrás: Agroinform.hu, 2018. július 19.

Annak ellenére, hogy még a megszólított helyiek is tisztában vannak vele, hogy Bácskaiék állattartó telepéről van szó, a szerzeménynek nincs nyoma a BB Team-Agro beszámolójában.

Ha a cég vette meg tavaly a telepet – márpedig az ingatlan-nyilvántartás szerint a szóban forgó vállalkozás az egyedüli tulajdonos –, akkor a mérlegben a tárgyi eszközök sornak kellene tartalmaznia az ingatlant, de oda csak 8,5 millió forint van beírva. Ráadásul egy évvel korábban 2 millió forint volt a tárgyi eszközök feltüntetett értéke, vagyis tavaly, amikor megvették, aligha kevesebb mint 20 millió forintért az állattartó telepet, a papírok alapján csupán 6,5 millióval nőtt a cég tárgyi eszközeinek az értéke. A pontos összeget kérdeztük a cégtől, de nem válaszoltak.

Súgjon!

Van információja a cikkben említett személyekkel vagy cégekkel, intézményekkel kapcsolatban? Kérjük, írjon a szerzőnek: roland.baksa@24.hu . Adatait bizalmasan kezeljük. Köszönjük.

A BB Team-Agroban az adásvétel előtt nem volt annyi pénz, hogy kifizessen 20-25 millió forintot, legalábbis az előző évek felhalmozódott nyeresége, az eredménytartalék 5,3 millió forintot mutatott. Tavaly még erre jött rá másfél millió forint nyereség, ezt is az eredménytartalékba helyezték, vagyis nem ebből fizették ki az állattartótelep árát.

Fizethettek volna úgy is, hogy hitelt vesznek fel. Ennek azonban akár a rövid, akár a hosszú lejáratú kötelezettségek között meg kellene jelennie, ha így lett volna, de mindkét sor 0 forintot mutat.

A cég amúgy is törpevállalkozás, az elmúlt három évben az árbevétele 3-3,5 millió forint között mozgott, a nyeresége másfél millió körül ingadozott. 2014-ben jobb éve volt, akkor a közel 6 milliós forgalomhoz több mint 3 milliós profit társult, de az azt megelőző év árbevétel nélkül 300 ezer forintos veszteséget hozott.

Meglehet, hogy több részletben történik a fizetés, és átnyúlik idei évre is, de akkor sem tiszta, milyen eredetű pénzt vontak be az állattartótelep vételárának kiegyenlítésébe.

Az ingatlan megvásárlása mellett még sok-sok millió forintot bele is öltek az új helybe, szintén kérdéses, honnan volt rá pénz. Ottjártunkkor körülbelül 40-50 szarvasmarhát láttunk, vegyesen borjakat és kifejlett példányokat, ezeket pedig a telep tavaly őszi megszerzése óta vitték oda (a telep hirdetése is csak az ingatlanokra vonatkozott).

Szarvasmarhák a BB Team-Agro Med Audit Kft. újszilvási telepén 2018. június 27-én. (Fotó: Baksa Roland/24.hu)

Márpedig ekkora szarvasmarha-állományt 5-10 millió forintnál kevesebbért aligha lehet összevásárolni.

Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de a Bácskai József által irányított egészségügyi és mezőgazdasági szakközépiskolának van egy tangazdasága, ahol természetesen állatokat is nevelnek.

Megkerestük Bácskaiékat, hogy adjanak magyarázatot arra, miért nem látszik a BB Team-Agro beszámolójában a telep és hogy honnan volt rá pénze az apró vállalkozásnak, de megismételt kérdéseinkre sem kaptunk választ.

Pusztai Dezsőtől is ezeket kérdeztük, ő is kitért ezek megválaszolása elől, azzal indokolva, hogy nem volt tisztségviselő a vállalkozásban, kisebbségi tulajdonosként pedig nem volt ráhatása a cég működésére, az ott zajló eseményekkel kapcsolatban nem tud nyilatkozni. Annyit azonban fontosnak tartott megemlíteni, hogy – mivel a cég főtevékenysége idén áprilistól mezőgazdasági jellegűvé változott – tulajdonrészétől megválik.

Erre persze már lett volna bőven ideje és módja, említettük, hogy a telepet tavaly novemberben szerezték meg és kezdték akkor bővíteni a tevékenységi köröket állattartással. Az Opten cégadatbázisa szerint mégis csak idén július végén, két héttel azt követően jelezték a cégbíróság felé Pusztai tagsági jogviszonyának megszűnését, miután érdeklődtünk nála és tulajdonos társainál a számos kérdést felvető ügylet felől. (Ráadásul a nyilvántartás szerint a cégbírósági törlés július 31-i keltezési dátuma előtt egy hónappal, június végén kiszállt a cégből Pusztai.)

Ugyanez a koreográfia volt Bácskai Józsefné esetében is: noha nem válaszolt megkeresésünkre, de a céget ő is otthagyta, a tulajdonosi jogviszony törlésének keltezése július 31., ugyanakkor maga a jogviszony június 29-én véget ért a papírok szerint. (Sőt, az ügyvezetői jogviszonya is megszűnt ekkor.) Ekkor pedig – apjuk mellé – belépett a cégbe résztulajdonosként a két Bácskai-gyerek, a 28 éves Balázs és a 23 éves Blanka. Ám árulkodó, hogy a cég elektronikus levelezési címe továbbra is Bácskainé Sanamed-es e-mail címe és férjének, Bácskainak az iskolai e-mail címe. Vagyis bár papíron Bácskainé otthagyta a céget, mégis hozzá futnak be a céghez intézett e-mailek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik