Közélet

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél

Havonta pár millió forintot feketén fizetnek ki a dolgozóknak annál a betegszállító és orvosi ügyeleteket ellátó, a ceglédi kórházat kiszolgáló cégnél, amellyel több cikkünkben is foglalkoztunk – legalábbis erről beszél a vállalkozás betegszállítási részlegének vezetője a 24.hu-hoz eljutott hangfelvételen. Miután megjelentek cikkeink, jelentkezett egy újabb forrás, ő küldte el nekünk ezt a felvételt.

Szabó Mónika azt ecseteli a fizetésemelésért lobbizó egyik beosztottjával folytatott, tavalyi párbeszéd során, hogy milyen nehéz helyzetben van a cég, egyik hónapot nyereséggel zárják, a másikat veszteséggel, nem tudnak többet fizetni a munkatársaknak, és már látja, hogy a 2018 elején megemelkedő minimálbér csak súlyosbítani fogja az egészségügyi vállalkozás helyzetét. Ezzel igyekszik leszerelni a fizetésemelésre ácsingózó alkalmazottat.

Mond is egy konkrét példát: 2017 egyik tavaszi hónapjában bő 5 millió forint volt a tankolás a nagyjából 30 autóval betegeket szállító cégnél, 10 millió forint a munkatársak bére, közel 2 millió forint ennek a járuléka, és „közel 4 millió forintot fizettünk feketén”.

A rögzített beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy ennek a feketefizetésnek a csatornája a papíron önkéntes, ingyenes munkavégzés – ez egybevág azzal, amit korábban meséltek a 24.hu forrásai. A dolgozók a bérük egy részét úgy kapják, hogy heti másfél napot még ráhúznak a normál munkájukra, ezt papíron ingyen teszik, valójában zsebbe kapják érte a pénzt, és így összességében a legtöbb ember 130-150 ezer forint között visz haza havonta.

Zsebbe fizetés, kamu szerződés a ceglédi kórház főigazgatójának volt cégénél
Önkéntes segítői munkavégzésről is kötnek szerződést a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító cégnél a dolgozókkal, akik papíron havi 6 napot ingyen ráhúznak a normál munkájukra. Csak épp állítják: valójában zsebbe fizetik őket. A munkaügyi felügyelet kiszállt a céghez.

A hangfelvételen a betegszállítási részleget vezető nő tesz is erre utalást, amikor megemlíti, hogy „az önkéntesen is próbáltunk emelni” – ami nem jelenthet mást, mint hogy valójában kapnak juttatást a papíron ingyen végzett munkáért a dolgozók. A beszélgetés másik részében Szabó Mónika kijelenti:

az a pénz, amit felvesztek, az sem törvényes.

A betegszállító cégek az egészségügyi alapból kapnak térítést az ellátott körzetek, szállított betegek után. Ezt az alapot az országban munkát vállaló több mint négymillió alkalmazott és vállalkozó bére után felszámított egészségbiztosítási járulékból és szociális hozzájárulási adóból töltik fel. Vagyis ennél az esetnél többről van szó, mint egyszerű feketepénzről:

a lakosság által összedobott közös pénz alakul át zsebbe kerülő feketefizetéssé.

Amikor telefonon kerestük Szabó Mónikát a felvétel miatt, előbb azt mondta, hogy nem emlékszik pontosan, mit mondhatott egy évvel ezelőtt, aztán szerette volna, ha elküldjük neki a felvételt, de meg sem próbált magyarázatot adni a rögzített állításokra, nem tagadott. Kis idő után letette a telefont, és hiába próbáltuk utána hívni, már fel sem vette. Írásbeli kérdéseinkre nem reagált.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Állománygyűlést rántottak össze, miután megkapirgáltuk a céget

Miután március elején megjelent a kamuszerződéseket bemutató cikkünk, a cégnél összehívták a munkatársakat. A cégvezetés arra igyekezett rávenni  a dolgozókat, hogy találják meg maguk között és adják fel azt, aki a törvénysértő gyakorlatra ráirányító információkat megosztotta lapunkkal. Az eligazítást rögzítette forrásunk.A szabályszegő gyakorlaton azonban nem kívánnak változtatni – ezt a következtetést lehet levonni abból, amit a cég ügyvezetője, Bácskai Józsefné mondott a fejtágításon. Amikor rákérdeztek nála a beosztottak, mi lesz ezután, hogy napvilágra kerültek a Sanamednél rejtegetett titkok a szabályszegő munkavégzési gyakorlatról, jelezte Bácskainé, hogy minden megy tovább, ahogyan addig.

Világossá tette, hogy önkéntes jogviszony, önkéntes munkavégzés nélkül csak úgy tudnák működtetni a rendszert, hogy kapacitást építenének le, visszaadnának ellátási körzeteket, azaz a betegszállítást kevesebb térségben végeznék. Azért kényszerülnének erre az összezsugorodásra, mert „kevés a humánerőforrás”, vagyis a dolgozó ahhoz, hogy minden betegszállító kocsijuk el tudjon indulni, ezért kénytelenek az önkéntes jogviszonyt a foglalkoztatásban használni.

Lefordítjuk: ezáltal a meglevő dolgozóikat némi plusszal, feketén fizetve ráveszik a pluszmunkára, így pedig olcsóbban jönnek ki, mintha legálisan akár a túlórát fizetnék ki, akár újabb embereket vennének fel.

Amikor az ügyvezető Bácskainét szerettük volna reagáltatni a neki tulajdonított, a felvételen hallható kijelentésekre, előbb ő is azt kezdte firtatni telefonbeszélgetésünk során, hogy honnan kaptuk a hangfelvételt, ki adott engedélyt annak rögzítésére, és az érdekelte, mi a célunk a cikksorozattal. A kérdésekre azonban szóban nem válaszolt, írásban pedig mindezt megerősítve jelezte, hogy sem most, sem a későbbiekben felmerülő kérdésekre nem kívánnak válaszolni, mert szerinte etikátlan újságírói stílust tanúsítottunk a céggel szemben.

Mindenesetre nemrég áthangszerelték a rendszert a cégnél, a papíron ingyenmunkát viszont nem számolták fel. Egy újonnan gründolt alapítvány jelentkezett be náluk, amellyel a Sanamed betegszállítási részlegének dolgozói szerződtek az önkéntes munkára, így most rajta keresztül végzik papíron ingyen ugyanazt a munkát, mint amit pénzért a Sanamed dolgozóiként havonta valamivel többért mint a minimálbér.

Ennek az új alapítványnak a vezetője mondta lapunknak, hogy egy másik alapítványánál is önkéntes munkában oldják meg az egészségügyben ellátandó feladatokat. Sőt, lapunk más, a betegszállításban, orvosi ügyeletek ellátásában mozgó piaci szereplőről is úgy tudja, előszeretettel alkalmazza a papíron önkéntes munkavégzést dolgozói körében. Ezek azt látszanak alátámasztani, hogy nem egyedi eset az, ami a Sanamednél bevett gyakorlat. Cikksorozatunk későbbi részeiben ezt próbáljuk majd bemutatni.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Egyre jobban bűzlik a ceglédi kórházzal összenőtt cég kamuszerződéses ügye
A munkaügyi hatóság mellé az adóhivatal is beszállt nyomozással a kórház főigazgatójának volt cége körüli ügybe. A korábban papíron heti másfél napot ingyen dolgozó munkatársaknak most sok mindenről számlát kell hozniuk, úgy fizetik ki őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik