Gazdaság

Extra szabadság jön a korkedvezményes nyugdíj helyett

Hamarosan dönthetnek csomagról.

Az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának következő ülésén már tárgyalnak a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő csomagról.

Az új tervezetről Mészáros Melinda azt mondta, hogy az egészségmegőrzési programot tartalmaz. Az a cél, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, munkakörökre szabott irányelv jöjjön létre.

Átszabják a korkedvezményes nyugdíjakat
Nem egységes szabályok mentén, hanem munkahelyekre lebontva állapítanák meg, mi a kockázatos.

A Liga azt javasolja, hogy az érintettek csökkentett munkaidőt, több pihenőidőt, pótszabadságot kapjanak azokban a munkakörökben, amelyek egészségkárosodást okozhatnak. A szakszervezeti vezető külön kiemelte, hogy ez nem veszélyességi pótlék, az új rendszer tisztes kivezetést biztosítana a munka világából azoknak, akik valamilyen károsodást szenvednek.

A juttatásokat úgy lehetne finanszírozni, hogy a munkáltató a szolidaritás elve alapján befizeti egy központi állami alapba a szükséges forrást.

Korábban férfiaknál 10 év, nőknél 8 év veszélyes munkakörben végzett tevékenység után járt 2 év kedvezmény, majd minden további öt, illetve négy év után egy-egy újabb év az általános nyugdíjkorhatár elérése előtt.

A buszvezetők ismét korkedvezményes nyugdíjat szeretnének
A tízezer hazai buszvezető átlagéletkora 50 év, hívják fel a figyelmet.
turbina (szerelő, munkás, turbina, atomerőmű, szivattyú,)
Nyugdíjengedményt adnának a nehézipari dolgozóknak
Az államnak nem kerülne pénzébe, szóval még az is lehet, hogy átmegy az ötlet a döntéshozókon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik