Gazdaság
turbina (szerelő, munkás, turbina, atomerőmű, szivattyú,)

Nyugdíjengedményt adnának a nehézipari dolgozóknak

24.hu
24.hu

2017. 07. 12. 08:32

Korábban a témában:

Állami forrásbevonást nem igénylő vállalati hűségprogrammal segítenék legkésőbb januártól a nehézipari dolgozókat, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt három-öt évvel elhagyhassák a munka világát. A kezdeményező a Tiszaújváros Térségi Foglalkoztatási Tanács. Kovács József elnök a Világgazdaságnak az ötlettel kapcsolatban elmondta: ma Magyarországon minden harmadik 60-64 éves ember súlyos egészségi problémával küzd, 460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasak a napi nyolcórás beosztásra. Legalább a 80-90 százalékuk fizikai munkás, jelentős részük a nehéziparban, azon belül a vegyiparban, olajiparban, bányászatban dolgozik.

Kovács – aki a Mol Magyarország európai üzemi tanácsának ügyvezetője és egyben a Mol Petrolkémia Zrt. üzemi tanácsának elnöke – kiemelte, a Szent József-hűségprogram azokat az 58 év feletti dolgozókat érintené, akik több mint 35 éves munkaviszonnyal rendelkeznek, de vannak bőven olyanok is, akik már 40-45 esztendeje állományban vannak.

A munkáltatók vállalnák, hogy az éves üzleti tervükben forrást csoportosítanak át a programra. Egy nagyvállalat esetében ez 40-60 dolgozót is érinthet évente, egy kisebb cégnél pedig hármat-ötöt. Egy nagyobb gazdasági szereplőnél 400-500 millió forintos kiadásról lehet szó, egy kisebbnél pedig 30-40 milliósról.

A nyugdíjengedmény terve már a szaktárcánál van, és a megvalósításához csak a politikai szándék hiányzik. A foglalkoztatási tanács az ügy előmozdítása érdekében kerekasztal-beszélgetést tervez, amelyre júliusban vagy a nyári szabadságolások után, szeptemberben kerülhet sor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.