Gazdaság

Átszabják a korkedvezményes nyugdíjakat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 14. 10:13

Nem egységes szabályok mentén, hanem munkahelyekre lebontva állapítanák meg, mi a kockázatos.

Hamarosan új szisztéma válthatja a 2015-től megszűnt korkedvezményes nyugdíjazási rendszert – írja a Magyar Idők. A kormánylap – a birtokába jutott tervezetből – úgy tudja, az egészségre ártalmas munkáért kompenzá­ció (több szabadság, pluszpénz) járna, de már nem egységes szabályok alapján.

A speciális, az egészség védelmének alapelvén nyugvó rendszer alapja az lenne, hogy a korábbi, mindenkire érvényes szabályok helyett egyedi, a munkahelyek adottságait, a munkakörök sajátosságait felmérve új, korszerű irányelv jöjjön létre. A jövőbeni szisztéma a

fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés

nevet kapná.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a tervezetről azt mondta, felmérnék az adott munkahelyek egészségre ártalmas kockázati tényezőit munkavédelmi szempontból, mert ezek egy részét a munkáltatónak kötelessége ugyan kiküszöbölni, de vannak olyan helyzetek, amikor ez nem megoldható.

Az egészségkárosító hatás definiálására, a munkahelyek felmérésére már létezik egy elfogadott protokoll, de fontos, hogy munkahelyi szinten kapjanak képet ezekről a helyzetekről, mert egy adott munkakörön belül is nagy eltérések lehetnek a különböző foglalkoztatóknál.A munkavállalói oldal azt javasolta, hogy aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, kapjon többletjuttatást. Ezt a munkaadói oldal elfogadta, a részletekről még egyeztetnek, az álláspontok közelednek; a kormány egyelőre nem vesz részt aktívan a tárgyalásokon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.