Gazdaság

Átszabják a korkedvezményes nyugdíjakat

Nem egységes szabályok mentén, hanem munkahelyekre lebontva állapítanák meg, mi a kockázatos.

Hamarosan új szisztéma válthatja a 2015-től megszűnt korkedvezményes nyugdíjazási rendszert – írja a Magyar Idők. A kormánylap – a birtokába jutott tervezetből – úgy tudja, az egészségre ártalmas munkáért kompenzá­ció (több szabadság, pluszpénz) járna, de már nem egységes szabályok alapján.

A speciális, az egészség védelmének alapelvén nyugvó rendszer alapja az lenne, hogy a korábbi, mindenkire érvényes szabályok helyett egyedi, a munkahelyek adottságait, a munkakörök sajátosságait felmérve új, korszerű irányelv jöjjön létre. A jövőbeni szisztéma a

fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés

nevet kapná.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a tervezetről azt mondta, felmérnék az adott munkahelyek egészségre ártalmas kockázati tényezőit munkavédelmi szempontból, mert ezek egy részét a munkáltatónak kötelessége ugyan kiküszöbölni, de vannak olyan helyzetek, amikor ez nem megoldható.

Az egészségkárosító hatás definiálására, a munkahelyek felmérésére már létezik egy elfogadott protokoll, de fontos, hogy munkahelyi szinten kapjanak képet ezekről a helyzetekről, mert egy adott munkakörön belül is nagy eltérések lehetnek a különböző foglalkoztatóknál.A munkavállalói oldal azt javasolta, hogy aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, kapjon többletjuttatást. Ezt a munkaadói oldal elfogadta, a részletekről még egyeztetnek, az álláspontok közelednek; a kormány egyelőre nem vesz részt aktívan a tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik