Gazdaság

Vargáék jelentős nyűgtől szabadítanák meg a munkáltatókat

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló 170 oldalas javaslatot nyújtott be a parlamentbe  Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (előadó: Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter).

A javaslat az adótörvényeket is több ponton módosítaná. Ezek közül kiemelnénk, hogy megszűnne a munkáltatói adómegállapítás kötelezettsége. Mint az indoklásban kifejtik, ez azt jelenti, hogy:

A javaslat az adózás rendjének átalakításával összefüggésben módosítja a magánszemély bevallási kötelezettségének teljesítését szabályozó rendelkezést. A munkáltatói adómegállapítás megszüntetése miatt a magánszemély a jövőben csak önadózással teljesítheti az 53-as bevallás benyújtásával vagy az adóhatóság által készített bevallási tervezet jóváhagyásával,
kiegészítésével, illetve javításával.

A tervezett változtatás nagy könnyebbséget jelenthet a cégeknek. És nem mellesleg egy felesleges párhuzamosságot szüntet meg. Hiszen mióta a bevallási rendet központosították, nemigen volt már értelme a munkáltatókat bevonni a dokumentumok elkészítésébe.

Erre korábban az adószakértők is felhívták a figyelmet, amiről ebben a cikkben is írtunk:

Agyrém: a NAV készítené a vállalkozások adóbevallásait is
Az szja- és hipabevallás sem teljes sikertörténet, de az adóhatóság már újabb nagy fába vágta a fejszéjét. A könyvelők és adótanácsadók erős fenntartással fogadták a tervezett újítást.

Ha elfogadja a parlament a javsalat ezen részét, akkor a jövőben (illetve már a 2017-es adóévre vonatkozó bevallásokra is ez lesz érvényes) a NAV – az egyéni vállalkozókat kivéve – minden magánszemély számára elkészíti a bevallás tervezetét. A statisztika szerint a 2015-ös évről 2016-ban tett alkalmazotti adóbevallások kevesebb, mint 16 százaléka származott a munkáltatóktól: 757,3 ezer darab bevallást adtak be akkor a foglalkoztatókon keresztül, írta a tervezet kapcsán az Mfor.

A javaslat szerint a mezőgazdasági őstermelők és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek adóbevallását első alkalommal a 2017-es évre vonatkozóan készíti el a bevallásokat a NAV. Ezekkel az adózókkal bővül tehát jövőre a kör.

Kiemelt kép: Adóbevallásokat vesz át egy dolgozó egy ideiglenes pultnál a Magyar Posta 62-es hivatalában a fõvárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik