Gazdaság

Szereti az almát? Van egy rossz hírünk

A zöldségek ára a hullámzások ellenére nagyjából tartotta a tavalyi szintet, a gyümölcsök azonban ez nem mondható el – idézi az élelmiszerek áremelkedéséről író Népszava Ledó Ferencet, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és terméktanács elnökét.

Különösen a meggy és a cseresznye ára szállt el rögtön a szezon elején, amiben szerepet játszott, hogy a tavaszi fagyok miatt jelentős termés esett ki Európa-szerte. Az őszi és kajszi barack, illetve a szilva megúszta a pusztítást, így az árak is csak kis mértékben emelkedtek.

Az alma viszont átlagosan több mint 10 százalékkal kerül többe idén, mint tavaly, ami többek között annak tudható be, hogy Lengyelországban az átlagos 4,2-4,3 millió tonnás termés helyett alig 2,6 millió tonnát szüreteltek (az itthoni termés 520-530 ezer tonna évente.) Különösen az ipari alma ára nőtt Magyarországon, ami, ha elfogynak a tavalyi készletek, a feldolgozott termékek drágulását is okozhatja.

A magyarok egyébként átlagosan 15-18 kilogramm almát esznek meg évente.

Azt már korábban megírtuk, mennyire elszállt vaj, a sajt, a sertéshús és az alkohol ára.

A GfK Hungária reprezentatív felméréséből kiderül, a magyar háztartások tavaly több mint 330 milliárd forintot költöttek zöldségre és gyümölcsre, ami 12 százalékkal több, mint a 2015-ös évben. Tavaly összesen 361 ezer tonna gyümölcsöt vásároltunk 116,6 milliárd forintért, és 676 ezer tonna zöldséget 216,8 milliárd forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik