Gazdaság
Győr, 2015. július 1.
Egy munkás a Győrt keletről elkerülő út építkezésén az építés folyamatát bemutató sajtótájékoztató napján Győr határában 2015. július 1-jén. Őszre készül el a kétszer egysávos, 4,4 kilométer hosszú szakasz, amely 4,6 milliárd forintba kerül.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Jobban járhat, ha térkövesnek tanul, mintha bankárnak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2017. 10. 15. 19:30

A munkaerőhiány miatt mindennapos tapasztalat, hogy a különböző ház körüli munkákra nem vagy csak hosszú határidővel lehet mesterembert találni. A JóSzaki.hu az oldalon regisztrált  20 ezer szakiparos körében végzett kutatással arra kereste a választ, hogyan látják ezt a helyzetet a mesterek. Már azok, akik még az országban maradtak. Készítettek egy online alkalmazást is, ami egy kis játékosságot visz a dologba – megnézhetjük, érdemes lett volna-e mondjuk szobafestőnek tanulnunk, jobban keresnénk-e most, mint jelenlegi szakmánkban.
Korábban a témában:

A felmérésből – a többi közt – az derült ki, hogy Magyarországon szinte minden olyan vállalkozás munkaerőt keres, amelyiknél a mester nem egyedül dolgozik. A kétkezi munkát igénylő szakmákban jellemzően minden harmadik állás betöltetlen, de vannak szakmák, amelyekben ennél is rosszabb a helyzet. Országosan az összes, alkalmazottal dolgozó mesterember 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást, és 12 százalékuknak lenne szüksége tíz vagy annál több munkásra. Ezek szerint a vállalkozások munkaerő-feltöltöttségi mutatója országosan 56 százalék lehet.

Aki egy kicsit is ügyes, az maga is vállalkozik. Aki pénzt akar keresni és jó szakmunkás, de fél a vállalkozástól, az kiment nyugatra. A maradékból válogathatunk, akik nem a legjobb szakemberek

– így jellemezte a helyzetet egy mester.

A szakik zöme arról számolt be, hogy az elmúlt években veszített már el alkalmazottat azért, mert az külföldre ment dolgozni. Ilyen szempontból drámai a helyzet a Nyugat-Dunántúlon, ahol egy-egy vállalkozó átlagosan több mint három embert veszített el emiatt. De probléma a belföldi elvándorlás és az általános szakmunkáshiány is, ami nem jár következmények nélkül:

a mesteremberek a legtöbb munkát az Észak-Alföldön kénytelenek visszautasítani. Ott átlagosan 75 százalékkal tudnának több munkát elvállalni, ha lenne elég emberük.

De nemcsak a beosztottak, gyakran a mesterek, azaz maguk a vállalkozók is külföldre mennek dolgozni, még úgy is, ha alkalmazottként kell munkát vállalniuk. A kísértés nagy hiszen úgy vélik,

külföldön legalább az itthoni jövedelmük kétszeresét kereshetnék meg.

Azt nem tudni, hány önállóan vállalkozó szakiparos hagyta el a magasabb jövedelem reményében az országot.

Vállalkozva a pénz is sokkal több lehet

A szakmunkáshiány másik oka, hogy az ügyes és talpraesett szakmunkások maguk is önálló vállalkozásba fognak, és erre a felmérés szerint minden okuk meg is van.

A szakmunkások és a magukat frissen önállósító szakik várható nettó jövedelme között ugyanis mély szakadék tátong.

A felmérés alapján készült interaktív alkalmazás néhány fontosabb szakmára vetítve meg is mutatja, mekkora. Vagyis hogy az egyes tevékenységi körökben milyen nettó jövedelmet érhetnek el a segédmunkások, a szakmunkások és a magukat most önállósító mesterek.

A legjobban kereső parkettásoknál például a mesterek várható havi nettó jövedelme meghaladja a 600 ezer forintot, ami igencsak csábító lehet egy agilis szakmunkásnak, aki ugyanebben a szakmában alkalmazottként ennél jóval kevesebbet, de az átlagkeresetnél még így is többet, havi nettó 210 ezer forintot kereshet.

Táblázatunkban a legjobb és a legrosszabb fizetésű szakmákat emeltük ki. Mellétettük azt is, hogy a fizetesek.hu oldalon milyen kereseteket találtunk, illetve a KSH adatait is rögzítettük.

És még egy érdekesség:

  • a KSH legutóbbi adatai szerint a bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabbak (571 900 forint), ami nettóban 380 ezer forintot jelent.
  • Hét olyan szakma is van, ahol a felmérés szerint a mesterek ennél többet keresnek egy hónapban.
  • De még a szakik fizetési toplistáján legalul szereplő gipszkartonos mester átlaga sem marad le sokkal (nettó 316 ezer forinttal) a legjobb nemzetgazdasági átlag mögött.

Azaz a pályamódosítás sokaknak lehet jó ötlet.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egyébként már tavaly decemberben azt mondta, hogy az építőiparban érezhető jelentős munkaerő-elvándorlást nettó 250-300 ezer forintos fizetésekkel lehetne megállítani. Az akkori havi bérek 150 és 200 ezer forint között voltak.

Lehet, hogy még ennyiért sincs ember?

És hogy vajon mennyit kínálnak a cégek a vizsgált szakmákban, ha embert keresnek? A Profession.hu oldalát böngészve azt láttuk (már ahol közöltek fizetést), hogy kertépítőket havi nettó 120-250 ezer forint között vennének fel, szobafestőt 220 ezerért, burkolót 200-350 ezer forintért, lakatost 140-160 ezer forintért, gipszkartonost pedig nettó 160-220 ezer forintért keresnek.

Ha összevetjük a táblázattal, látszik, hogy néhány szakmában még többet is hajlandók lennének adni a cégek, mint amennyit mostanában kereshettek a melósok. Igaz, számos ajánlatnál ennél kevesebbre lőtték be a bért. És van, ahol már a juttatást is hozzászámították.

Munkaerőhiány, túlvállalás, panaszok

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkaerőhiány miatt a mesterek rákényszerülnek, hogy a megbízások egy részét el se vállalják. Országos szinten 70 százalékkal több munkát tudnának vállalni, mint amennyit most elvégeznek, ha lenne elég emberük.

A munkaerőhiány részben válasz arra a kérdésre is, hogy mégis miért van sok panasz az elvégzett munkákra. Személyes beszélgetéseken több mester is elmondta, hogy a megbízások visszautasítása nem vet jó fényt a vállalkozására, ezért igyekszik a lehető legtöbb megkeresésre pozitív választ adni. Ezzel pedig túlvállalják magukat. Illetve olyan embereket is foglalkoztatniuk kell, akiket lecserélnének, sőt egyáltalán, fel sem vennének, ha kevesebb lenne a munka. Országos szinten a mesterek 20 százaléka mondta azt, hogy egy vagy több emberét azonnal lecserélné, ha tehetné.

A nem reprezentatív felmérésben 700 mester válaszolt, a főbb megállapításokat infografika foglalja össze. 

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.