Gazdaság

Mintha nem merne pénzt kérni az Orbán-kormány az EU-tól

Valami nagyon furcsa dolog történik a Magyarországnak szánt uniós pénzek körül. A kormányzat azt szereti hangoztatni, hogy rohamtempóban hívja le a pénzeket az ország, mégis viszonylag kevés nyertes kapott is pénzt, de ami még aggasztóbb, hogy valójában az Európai Unió még ennél is kevesebb forrást utalt hazánknak.

És erről nem az Orbánék által sokszor szidott Brüsszel tehet, hanem a kormány maga.

Ez a kép rajzolódik ki az alapján, amit a Portfolio.hu tudott meg uniós szakértőkkel, tisztségviselőkkel beszélgetve.

A kormány valójában játszik a szavakkal, és kihasználja azt, hogy a bonyolult rendszert sokan nem is értik. Ezért mondhatja azt mások mellett Lázár János, uniós forrásokért felelős, egyben a Miniszterelnökséget is vezető miniszter, hogy éllovasi vagyunk az uniós források lekötésének. Ez önmagában igaz is: az EU-ban Magyarországon a legmagasabb, 67 százalékos a 7 évre szóló (2013-2020 közötti) EU-pénzek nyertes projektekkel való lekötése. Igen ám, de ennek csak az egyharmadát utalták ki a nyerteseknek, ami részben azt jelenti, hogy technikailag történt meg a pénzutalás, valójában az egyik, állam által kezelt számláról átkerült a pénz az államkincstár által kezelt másik számlára. Másrészt pedig a kifizetett pénzek nagy része előleg csupán, ráadásul állami projektekre akár a megítélt támogatás 100 százalékát is ki lehet fizetni előlegként, tehát még teljesítés előtt.

Az Európai Unió azonban csak akkor utal pénzt Magyarországra, ha a magyar hatóságok teljesítés alapú számlát nyújtanak be az EU felé. És itt nagyon le van maradva Magyarország, ugyanis alig (3,7 százaléknyi részre) küldött ki ilyen számlát Brüsszelhez a magyar fél. És hogy miért? Alighanem félelemből. Ugyanis új szabály van érvényben, ha az EU a benyújtott számla által érintett projektnél valami szabálytalanságra bukkan, akkor úgynevezett nettó korrekciót alkalmazhat, a pénz egy részét visszafizetteti, és az így visszakért pénzt – szemben a korábbi, 2007-2013-as ciklussal) nem lehet másik projekttel mégis Magyarországon tartani, a forrás elvész. Szóval ilyesmitől tarthatnak a magyar hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik