Gazdaság

Egy hétig gondolkodnak az oroszok, mennyi kötbért fizessenek a BKV-nak

A közlekedési vállalat vezérigazgatója arra is felszólította a Metrovagonmast, hogy „radikálisan javítson” a 3-as metró új szerelvényeinek műszaki állapotán.

Ezen a héten lejár a 15 napos határidő, amit a 3-as metró szerelvényeit gyártó orosz Metrovagonmasnak szabtak a csúszás miatt kiszámlázott 1,5 milliárd forint kötbér első, 500 millió forintos részletének megfizetésére.

A hvg.hu cikkében felidézi: Bolla Tibor BKV-vezér június végén küldte el a követelésről szóló levelet az orosz gyártónak, ebben felszólította a vállalatot, hogy a kézhezvételtől számított 15 napon belül fizessen. Ha ez nem történik meg, a közlekedési társaság a teljesítési biztosítékból emeli le az összeget.

Arról is értesítették a gyártót, hogy ellenőrizték az esedékes részfeladatok teljesítését, és azt állapították meg, hogy a korábbi ígéretekkel ellenben azok jelentős részét a gyártó késedelmesen, vagy egyáltalán nem teljesítette. A cégnek az ütemterv szerint június végéig 11 felújított szerelvényt kellett volna leszállítania, ebből csak hetet sikerült, és azokat is kivonták a forgalomból.

Az oroszok egy hét gondolkodási időt kértek, hogy eldöntsék, a BKV kifogásaiból mit ismernek el és mit nem.  Bolla egy újabb levélben arra is felszólította a Metrovagonmast, hogy „radikálisan javítson a felújított szerelvények műszaki állapotán”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik