Gazdaság

Májusban is örülhettek a szállodások

budapest panoráma (budapest, panoráma, illusztráció, turizmus)
budapest panoráma (budapest, panoráma, illusztráció, turizmus)

Májusban összességében 5,8 százalékkal nőtt a magyarországi szálláshelyek vendégforgalma – jelentette a KSH.

Ezen belül a külföldi vendégek száma 4,5, az általuk eltöltött éjszakák száma 6,9 százalékkal emelkedett (1,3 millióra). A vendégéjszakában mért forgalom hattizede Budapesten jelentkezett, ahol 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű (25%-os) bővülés Dél-Alföldet jellemezte.

A belföldi vendégek száma 6,6, a vendégéjszakák száma pedig 4,5 százalékkal bővült (1,1 millióra) az egy évvel korábbi szinthez képest. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kismértékben emelkedett a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek Budapest–Közép-Dunavidéken (+13%), illetve Dél-Alföldön (+8,7%) mértek jelentősebb növekedést.

A naptárhatástól megtisztított, vendégéjszakában mért külföldi vendégforgalom 7,6 százalékkal, a belföldi vendégforgalom 5,5 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17 százalékkal emelkedett.

 

A szállodák szobakihasználtsága 4,0 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt.

Jó hír az is, hogy a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 17 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal (25 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, mintegy 2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken (2107 egységnél volt lehetőségük a vendégeknek SZÉP-kártyával fizetni).

Az év első öt hónapjában

Hazánkban 3016 kereskedelmi szálláshely működött, egyharmaduk szállodaként, további egyharmaduk panzióként üzemelt. A kiadható férőhelyek száma megközelítette a 283 ezret, ami 2,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 10 százalékkal több, összesen 9,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 12 százalékkal (5 millió), a belföldi vendégek 8,2 százalékkal több (4,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 4,4 százalékponttal, 53,2 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16 százalékkal több, 153 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik