Gyõr, 2016. augusztus 2.
Egy munkás dolgozik a pályaszerkezet építésén a Gyõrt keletrõl elkerülõ 813-as fõút építésének második ütemén a város határában 2016. augusztus 2-án. A második ütemben épülõ útszakasz 3,329 milliárd forintból 2016 végére készül el, hossza 3,8 kilométer és kétszer egysávos lesz, három körforgalmat és egy felüljárót foglal magába. A beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztõ Zrt. (NIF Zrt.) tájékoztatása szerint a teljes, 13,4 kilométer hosszú, Gyõrt elkerülõ út 2017 év végére fog elkészülni, amely összeköti az M1-es autópályát a 14-es úttal.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Gazdaság

Nagyot nőttek a beruházások, de a 2015-ös szintet még nem értük el

24.hu
24.hu

2017. 05. 30. 11:23

Az idei nagy növekedésben szerepet játszott, hogy alacsony volt a bázis. 2016-ban ugyanis nagyot estek az európai unió pénzéből megvalósult beruházások.
Korábban a témában:

Jelentősen nőttek a beruházások az első negyedévben, erre egyfelől számítani lehetett az alacsony bázis miatt, azonban a 2015-ös szintet még nem érték el

– értékelte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a mai beruházási adatot, amely szerint az idei első negyedévben 34 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest.

Ilyen dinamikus növekedést a rendelkezésre álló beruházási adatokban korábban még sosem regisztráltak – kommentálta Varga Mihály a KSH által közzétett legfrissebb adatokat. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: mindez alátámasztja, hogy a magyar gazdaság egy stabil és kiegyensúlyozott pályán halad, ami a következő években tartósan 4 százalék körüli gazdasági növekedést tesz lehetővé.

Németh Dávid elemző szerint, a több mint 30 százalékos növekedés annak fényében is jó eredmény, hogy alacsony volt a bázis, tavaly ugyanis az első negyedévben 15 százalékkal estek vissza a beruházások.

Uniós projektek segítettek

Varga Mihály szerint a beruházások növekedését az Otthonteremtési Program, a novemberi hatéves bér- és járulékcsökkentési megállapodás és az uniós források hatékony felhasználása is segítette.

Németh Dávid úgy vélte, a legtöbb ágazatban jelentős volt a növekedés, amiben fontos szerepe volt az uniós projekteknek. Az átlag felett bővültek a beruházások például az oktatásban és az ingatlanágazatban is. A friss adat alapján a beruházások elkezdték ledolgozni a tavalyi hátrány, a múlt év egészében ugyanis 20 százalékos volt a hanyatlás.

Az elemző rámutatott ugyanakkor arra is, hogy:

  • A 2016-os beruházási rátánk elmaradt az eurózóna szintjétől, az idén pedig elkezdődik a felzárkózás.
  • Általánosságban elmondható, hogy ha 20 százalékos szint alatt marad a bővülés, akkor a beruházások nem feltétlenül fedezik az amortizációt.
  • Az idén pedig a magyar beruházások enyhén 20 százalék felett lehetnek.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.