Gazdaság

Joghézag miatt zűr volt az iparűzési adó bevallásánál – a NAV intézkedett

Olyan okra hivatkozva utasították vissza az iparűzési adó NAV-os bevallását, ami a minisztériumi tájékoztató szerint kizárt. Pedig nem volt az.

Írtuk, hogy érezhető némi távolságtartás az önkormányzatok részéről azzal az új módszerrel szemben, hogy már nemcsak a helyi adóosztályokon, hanem a NAV-os online felületen is (nyomtatványkitöltő) be lehet adni az helyi iparűzési adó (hipa) bevallását, amit legkésőbb május 31-éig kell megejteniük a vállalkozóknak, illetve könyvelőiknek. A megoldás egyébként kényelmes, hiszen az adóhatósági felületet egyébként is havonta használják a bevallások beküldésére az érintettek.

A gond – egyebek mellett – az volt, hogy a NAV-on keresztül beküldött bevallásoknál nem volt ellenőrzés, ezért a helyi adóosztályok szerint sok volt közülük a hibás. De vannak olyan önkormányzatok is (jellemzően kisebb településeken), ahol nem tudják letölteni a dokumentumot.

Cikkünkre reagálva egyik olvasónk jelezte, hogy nem csak ezzel van probléma, hanem az sem mindegy, ki küldi be a bevallást. Van ugyanis egy kis joghézag, amit be kellene tömni.

Próba, szerencse nélkül

Létezik egy március 31-én kelt tájékoztató, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője adott ki az első- és másodfokú adóhatóságoknak címezve. Ebben egyrészt azt írja, hogy a helyi adókról szóló törvény szerint a NAV-nak nem kell vizsgálnia, hogy aki rajta keresztül nyújtja be a bevallást, annak van-e erre jogosultsága az önkormányzatnál. Másrészt azt is írja, hogy az önkormányzati adóhatóság sem vizsgálhatja a jogosultságot a NAV-on keresztül beérkezett hipabevallásoknál.

Ám van olyan önkormányzat (például a debreceni), amely a tájékoztatást figyelmen kívül hagyva mégis ezt teszi. Egy másik törvényre hivatkozva.

Egy próbával is igazolták a dolgot. Beküldte a vállalkozó és adószakértője egyaránt a NAV-on keresztül a bevallást, és mindketten megkapták a visszaigazolást, hogy elfogadták tőlük a dokumentumot. Ezek után azonban a debreceni önkormányzat adóügyi osztályának csoportvezetője arról értesítette az adózót, hogy meghatalmazás híján (8 napon belül benyújtva) elutasítják, hogy nyilvántartásba vegyék az adószakértő által beküldött hipabevallást. Vagyis érvénytelennek tekintik azt. Méghozzá az adózás rendjéről szóló törvény alapján.

Amivel csinálnak némi extra mászkálni valót a vállalkozóknak.

Ruszin Zsolt adószakértő szerint most már csak az a kérdés, hogy az egységes joggyakorlatért felelős minisztériumnak erről mi a véleménye: szükségesnek tartja-e a jogszabály apró korrekcióját, hogy az alapján végre megvalósulhasson az iparűzési adó bevallási rendszerének országos integrációja. Ezt a kérdését elküldte az illetékeseknek is egy hete, de választ még nem kapott.

FRISSÍTÉS

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kérésére végül is intézkedtek a helyi iparűzési adó NAV-os bevallása kapcsán. A hivatal eleget tesz az önkormányzati adóhatóságok által jogosan támasztott igénynek és nemcsak “postásként” továbbítja az adatokat, hanem a benyújtási jogosultságot vizsgálja is és arról visszaigazolást küld a település polgármesteri hivatala számára, elektronikus úton. E mellett a bevallásra jelentős logikai ellenőrzési rutinokat vezettek be.

Ezzel a 16HIPA bevallás végre a központosított iparűzési adó rendszer felé tett első fontos lépéssé válhat – írta Ruszin Zsolt Facebook posztjában.

A NAV honlapjára pedig a következő tájékoztatás került ki május 23-án:

2017. május 11-én a NAV hivatalos internetes honlapján megjelent a 16HIPA jelű bevallás 3.0 verziója, amelyben számos új figyelmeztető jellegű ellenőrzési szempont és logikai képlet került beépítésre annak érdekében, hogy ezen validációk a 2017. május 31-i benyújtási határidő előtt többletszolgáltatásként, az adózók és az önkormányzati adóhatóságok segítését szolgálva jelenjenek meg az általános nyomtatvány-kitöltő programban.

A NAV vizsgálja, hogy a bevallást benyújtó jogosult-e legalább az egyéb bevallások (társasági adóbevallás) benyújtására, intézésére.

A törvényi előírásainak megfelelően a HIPA bevallást a NAV az adóbevallás-benyújtásra kötelezett azonosítását követően a székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul, elektronikus úton megküldi.

Az állami adó- és vámhatósághoz határidőben benyújtott adóbevallást az önkormányzati adóhatóságnál teljesítettnek kell tekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik