Gazdaság
Image: 73058336, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Az adókamara szerint tök felesleges a számlázás NAV-os bekötése

24.hu
24.hu

2017. 05. 03. 15:59

Korábban a témában:

Az Adótanácsadók Egyesülete örömmel fogadta parlamentnek beterjesztett adótörvény-módosítást, mely szerint törlik a törvényből a számlázás NAV felé történő valós idejű (online) adatszolgáltatását, és marad az 1 milliós áfahatár is a bejelentési kötelezettségre – mondta el Zara László elnök a szervezet nevében.

Az adótörvény-tervezet indoklásában egészen pontosan az szerepel, hogy az idei júliusi bevezetés helyett jövő júliusra tolják a változtatásokat, illetve addig önkéntes marad a csatlakozás:

Az adókamara azonban továbbra sem tartja indokoltnak, hogy bevezessék a számlázásnál a NAV felé a valós idejű (online) adatszolgáltatást. Pedig a kormány azt szeretné, ha 2018. júliusától működne a tervezett rendszer. Az adókamara többek között azért sem támogatja az elképzelést, mert csak a számlázó programokból kibocsátott számlák adatai állnának azonnal a NAV rendelkezésre.

A kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság –mert az uniós szabályozás szerint azokat nem lehet megszüntetni – ezért a számlázás online bekötése az adóhatósághoz nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására – állítja az adókamara. Az Adótanácsadók Egyesülete egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani a csalárd cégeket, hogy a tisztességesen működő vállalkozások kedvezőbb pozícióba kerüljenek. Ennek megvalósítása során azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az adminisztrációs teher ne növekedjen tovább, hiszen ez mindig a szabályokat betartó gazdálkodókat sújtja nagyobb mértékben. Egy ilyen bonyolultságú rendszer bevezetése ugyanis jelentős pluszmunkával és költséggel jár a cégek számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy össze kell hangolni az összes ügyviteli szoftverrel – figyelmeztetnek. Az Adótanácsadók Egyesülete álláspontja szerint az adóhatóság részére jelenleg rendelkezésre álló 1 millió forint áfát elérő számlák adataiból, valamint az online pénztárgépek és az EKÁER rendszeréből már rendelkezésre állnak adatok, melyek összekapcsolásával, és azok alapján végzett ellenőrzéssel hatékonyan léphetnek fel az adóelkerülőkkel szemben.

Az adócsalások melegágyát jelentő készpénzes kifizetések aránya azonban még mindig túlságosan magas, ezért azt javasolják, hogy olyan adókedvezményeket, támogatási programokat dolgozzanak ki, amelyek ösztönzik a korszerű, biztonságos és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető elektronikus fizetési lehetőségek elterjesztését.

Úgy vélik, hogy az általuk javasolt eszközökkel a vállalkozókat sújtó bürokratikus költségek növelése nélkül is lehetőség van a gazdaság fehérítésére. Ráadásul úgy, hogy az nemcsak több adóbevételt, hanem nemzetgazdasági szinten jelentős megtakarítást is eredményezzen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.