Üzleti tippek

Eldőlt: jövő júliustól jön az online számlázás a cégeknek

2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázás rendszerének éles verziója – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek nyilatkozva. Azaz, a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton elküldik majd az adóhivatalhoz a vállalkozások legfontosabb adatait.

Ezzel a hatóság elvben a gazdasági szereplők teljes forgalmára ráláthat.

A tesztidőszak az eredeti tervekhez képest egy évvel korábban, idén júliusban indul, vagyis úgy tűnik, az NGM meghallgatta az érintettek javaslatait. Bár a rendszer részleteit még nem ismerik az érintettek, az online számlázás hozzájárulhat a feketegazdaság visszaszorulásához, több bevétel érkezhet a költségvetésbe, illetve a tisztességes szereplők jól járhatnak.

Korábban arról írtunk, hogy a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint tévhit, hogy a NAV az online számlázás bevezetése után minden számlára ráláthat. Zara László elnök szerint a vállalkozások kézi, számlatömbös számláit továbbra sem fogja látni a hatóság (a kormány tervei szerint továbbra is lehet használni a nyomtatott számlákat, de erre valószínűleg külön adatszolgáltatási kötelezettséget írnak majd elő). Ugyanő annak a kétségének is hangot adott, hogy az évi kb. 2-3 milliárdnyi online beérkezett számlát és áfabevallási tételt fel tudja-e majd feldolgozni a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik