Gazdaság
Image: 73058335, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A könyvelői érdekképviselet alelnöke alaposan megsarcoltatná a kézi számlatömböket

24.hu
24.hu

2017. 04. 07. 13:17

Korábban a témában:

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) alelnöke, Ruszin Zsolt közleményt (OS) juttatott el az MTI-hez a számlázóprogramok NAV-os bekötésével kapcsolatban. Ebben azt követelik, hogy az NGM-rendelet jelenlegi adatszolgáltatási szabályait vagy helyezze hatályon kívül, vagy az adatszolgáltatást tekintse teljesítettnek, amennyiben a tételes áfabevallás minden bizonylatra vonatkozik (nemcsak a 100 ezer forint áfa feletti tartalomra).

Amennyiben valóban adatszolgáltatást szeretnének bevezetni a számítógép által kiállított számlázásra, akkor az MKOE szerint ezzel egyidejűleg a jelenlegi szabályozáson túl:

  • termékdíjat kell kivetni a számlatömbre (10 ezer forint/tömb, illetve 1 ezer forint/ egyedi számlalap),
  • bemutatási kötelezettséget a papíralapú számlákra a megvásárlást követő 30, 90, 360 napon belül, és
  • a számlák végleges leadását kell kell előírni a NAV vagy a kormányhivatalok felé a megvásárlást követő harmadik év végével.

E mellett javasolják, hogy a számítógép által kiállított számlázás esetén megvalósuló online adatszolgáltatás mellett alakítsanak ki olyan funkciót a NISZ Zrt által üzemeltetett (új) Cégkapu és ügyfélkapu szolgáltatással, amely a kibocsátott és adatszolgáltatásként megküldött számla automatikus, az eredet hitelességét biztosító kézbesítését is lehetővé teszi belföldi adóalanyok között.

Bevezetéskor önkéntes alkalmazási időszakot követően 1 év türelmi idő javasolható, így 2021-ben működhetne “élesben” a rendszer – tették hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.