Paks, 2014. augusztus 14.
A paksi atomerõmû 2-es építménye 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerõmû vezetõi a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerõmû 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Gazdaság

Lázár: Paks II-ről igenis volt népszavazás

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 03. 02. 14:34

A Kormányinfón érdekesen közelítette meg az LMP népszavazási kezdeményezését Lázár János.
Korábban a témában:

Szóba került a csütörtöki Kormányinfón az LMP népszavazási kezdeményezése Paks II-ről is. Lázár János odaszúrt egyet a kis pártoknak, akiknek láthatósági problémájuk van szerinte, például az LMP most nem is jutna be a parlamentbe egy választáson. Ez az LMP problémája, nem akarják értékelni kormányzatilag.

Az olimpiához hasonlóan itt is politikai ügyről van szó.

Politikai hasznot akart a Momentum és az LMP is. Az Igazságügyi Minisztérium értékelte az LMP kezdeményezéseit, amik kérdéseket vetnek fel. Kérdés, hogy költségvetési ügyben és nemzetközi szerződésről lehet-e népszavazást rendezni.

De hát volt már szavazás!

A nép már szavazott a paksi atomerőmű bővítéséről Lázár szerint: a 2014-es választásokon. Lázár emlékeztetett, hogy a kormány tiszta lapokkal játszott mindvégig (a titkosításokat valahogy nem említette). Több törvény is született, a parlamenten átmentek, az LMP is elmondhatta az álláspontját. A pénzügyi megállapodást az oroszokkal a választások után fogadták csak el, tehát volt alkalmuk a választóknak, hogy Paks II alapján döntsenek.

Az LMP-nek így is van joga népszavazást kezdeményezni, de az alaptörvényt és a vonatkozó jogszabályokat be kell tartani. Lázár tiszteletben tartja azokat az álláspontokat, amik a beruházás megtérüléséről szólnak. “Mi minden vita előtt nyitva álltunk” – mondta a Miniszterelnökség feje. 11 forint/kWh-ért állítja ma elő a paksi atomerőmű az áramot, és 36 forintot fizet az ember érte. A megújuló energiából táplálkozó Németországban 90 forint ugyanez.

A kérdés, hogy ha nem lesz atomerőmű, ki fogja az áramár támogatását megfizetni – fenyegetett Lázár. Ha Paks nincs, akkor nincs olcsó áram, vagy import. Az atomerőmű károsanyag-kibocsátása gyakorlatilag nulla is, klímapolitikailag is jó dolog.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.