Gazdaság

Mellár Tamás szerint ezért nem képes felzárkózni a magyar gazdaság

Mellár Tamás közgazdász hvg.hu-n megjelent cikkében a szocialista és a fideszes kormányról is leszedi a keresztvizet. Mint írja, amikor a kormányközeli szakértőket azzal szembesítik, hogy a Fidesz-kormány hat esztendeje alatt a magyar gazdaság EU-s átlaghoz való felzárkózása terén nem történt előrelépés, sőt még a visegrádi országokhoz képest is romlott a teljesítményünk, akkor rendre azzal szoktak érvelni, hogy nagyon rossz állapotban vették át az országot és az energiák nagy részét a stabilizációra kellett fordítani. S itt mindenekelőtt az államadósság felhalmozódásának megállítását és csökkenő pályára állítását, továbbá az államháztartási deficit 3 százalék alá csökkentését, valamint a folyó fizetési mérleghiány felszámolását említik.

Ezután megmutatja, hogy valóban hogyan halmozták fel az adósságot a szocialisták, majd arra is kitér, hogy milyen eszközökkel sikerült letornáznia a Fidesz-kormánynak a mutatókat (többek között a magán-nyugdíjpénztári vagyon beáldozását említi). És kitér arra is, hogy milyen pluszforrásokhoz jutott a Fidesz-kormány (pl. szektoradók, spórolás az egészségügyön és az oktatáson). Ezért is állítja, hogy nagy örömre és büszkeségre nincs ok.

Ezért nem jutunk egyről a kettőre

Végül megállapítja a 2002 és 2015 közötti időszak adatai alapján (sőt, mint írja, a korábbi, most nem vizsgált időszak adatai is ugyanezt támasztják alá, hogy):

a magyar gazdaság normál működéséhez évenként átlagosan 5–6 százaléknyi GDP-arányos többletforrás bevonására van szükség, függetlenül attól, hogy baloldali vagy jobboldali kormányok kezében van az ország irányítása.

Nagyon fontos, de semmit sem változtat az előbbi megállapításon az, hogy ezt a finanszírozási többletigényt adósságnöveléssel és/vagy vagyonfeléléssel, esetleg külföldi támogatásokból szerezték (szerzik) meg az aktuális kormányok.

Mindaddig, amíg a magyar gazdaság és az ezt működtető politikai és vállalkozói elit nem lesz képes megváltoztatni ezt az inproduktív működési módot, addig a tartós gazdasági konszolidáció és felzárkózás csak elérhetetlen álom marad – szögezi le Mellár Tamás a cikkben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik