Gazdaság

A Tesco jobban teljesített

Nőtt a karácsonyi forgalma, bővült magyarországi piaci részesedése

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat a Londoni Értéktőzsdén tette közzé időszaki jelentését, amely szerint az azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítés a január 7-én zárult karácsonyi időszakban 1,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A vizsgált 19 hét átlagán belül a folyó üzleti év november 26-án zárult harmadik negyedében a forgalom 1,5 százalékkal, a január 7-éig fennmaradó hat hétben 0,3 százalékkal nőtt.

A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 1,8 százalékkal nőtt, és a Tesco 2011 óta első ízben növelte hazai piaci részesedését.

A Nagy-Britannián és Írországon kívüli nemzetközi forgalom értéke a 19 heti vizsgált időszakban 0,1 százalékkal csökkent, de

a cég – egyelőre számok nélkül – kiemelte, hogy “jó ütemben” növelte piaci részesedését Magyarországon,

Szlovákiában és Thaiföldön. Az üzleti év harmadik negyedében “tartósan erőteljes” volt a Tesco teljesítménye Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. A cég a részletes adatokat tartalmazó éves jelentést április 12-én teszi közzé.

Dave Lewis vezérigazgagtó a beszámolóban “nagyon biztatónak” nevezte a csoportszinten elért eredményt. Hangsúlyozta, hogy a cég forgalma nyolcadik negyedéve növekszik folyamatosan, és a Tesco “a harmadik sikeres karácsonyán” van túl. Az ünnepi forgalom erősségét illusztrálva a cég közölte, hogy az év végi ünnepi időszakra 15 ezer idény-foglalkoztatottat vett fel.

A Tesco a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója, több mint 300 ezer alkalmazottal. A cég rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és ezzel összefüggő bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított üzleti időszakot élt át az elmúlt két és fél évben.

Dave Lewis 2014 szeptembere óta áll az áruházlánc élén. A vezérigazgató , már belépése napján teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. A cég 2015-ben 53 veszteséges brit üzletét zárta be, törölte 49 új, korábban tervezett áruháza felépítését, eladta dél-koreai üzlethálózatát.Ezt követően bejelentette, hogy lezárult nemzetközi portfóliójának felülvizsgálata. A cég magyarországi terveiről itt olvashat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik