Gazdaság

Ezek a látványos házak légkondi helyett esővízzel hűtik magukat

A házak első pillantásra úgy tűnnek, mintha egy óriási agyaglavór lenne a tetejükön, a valóság ennél azonban sokkal izgalmasabb.

A teheráni BMDesign Studios-nál jól tudják, milyen az élet a magas átlaghőmérsékletű országokban, hiszen Irán csapadékmennyisége mindössze a világátlag egyharmada, a párolgás mértéke viszont háromszoros, így létfontosságú a jó csapadékkezelés.

A tervezők ezt figyelembe véve álltak elő a Concave Roof (Homorú tető) nevet kapott tervükkel, mely voltaképp olyan, mintha egy óriási, esővizet felfogó edényt helyeztek volna a ház enyhén domború tetejére. A látványnak sem utolsó elem persze végtelenül hasznos is, hiszen a tetők közt így átfújhat a szél, hűtve a lakórészeket, de az utolsó cseppig összegyűjtött esővíz is a falak közti hűtőrendszerbe kerül, és segít a ház levegőjének élhető hőmérsékleten tartásában, sőt, legalább részlegesen helyettesíti az energiazabáló légkondicionálót.

concave-roof-by-bmdesign-studios-9

concave-roof-by-bmdesign-studios-2

concave-roof-by-bmdesign-studios-5

concave-roof-by-bmdesign-studios-8 tejados_4

concave-roof-by-bmdesign-studios-1

Az első tesztek hatvan százalékos hatékonyságot mutattak, és a rendszernek 28 köbméternyi esővizet sikerült összegyűjteni – ezen természetesen még lehetne javítani (a stúdió dolgozik is ezen), de a rendszer már most ideálisnak tűnik ahhoz, hogy a következő évtizedekben elsivatagosodó területek környezettudatos lakói előszeretettel használhassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik