Gazdaság

Az adócsomag részeként szigorítják az offshore cégek adózását is

24.hu
24.hu

2016. 12. 12. 13:54

Korábban a témában:

A személyi jövedelemadóról és a társasági adóról szóló törvényt is módosítaná a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által ma beterjesztett a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló T/13268. számú törvényjavaslat – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Arról van szó, hogy az EU-nak van egy irányelve, ami megakadályozza az offshore adóelkerülést. Ez az OECD tagországok megállapodásán alapul, ezt veszi át most Magyarország.

A javaslat három fontosabb változást tartalmaz:

  • Szigorúbban kell majd adózni az offshore-vagyonok után, a magyar cégeknek és magánszemélyeknek is.
  • Megszüntetik a Stabilitási Megtakarítási Számlát.
  •  A cégek adómentes adásvételére szolgáló átmeneti amnesztiát hirdetnek.

Mivel hamarosan már a külföldön tartott jövedelmekre is rálát a NAV, így aki nem akar adóbírságot fizetni, még június 30-ig önként befizetheti a 10%-os adót az offshore vagyona után. Cserébe mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól.

A külföldön tartott jövedelmeket a kormány már régóta igyekszik különféle adózási kedvezményekkel hazacsábítani, ilyen konstrukció a Stabilitás Megtakarítási Számla is, amelybe a 2014-es indulástól idén szeptember végéig összesen 142 milliárd forintot helyeztek el a magyarok. Ezt szüntetik most meg, és életbe lép egy szigorúbb szabályozás az offshore ellen, amelyet magyar milliárdosok, és cégeik is igénybe vesznek.

A harmadik szabály a Napi.hu szerint azt jelenti, hogy egyetlen fillér adó, járulék, illetve illeték fizetése nélkül a következő fél évben szabadon adhatók-vehetők a külföldi cégek. Magyar székhelyű cég csak akkor vehető adó-, járulék- és illetékmentesen, ha tulajdonosa külföldi cég, amely magyar székhellyel nem rendelkezik vagy magyar lakcímmel nem rendelkező magánszemély.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.