Pénzügy

Népszerű a nemzetközi bűnözők kedvence: a magyar Stabilitás Megtakarítási Számla

számla (Array)
számla (Array)

A kormány két éve indította el az SMSZ (Stabilitás Megtakarítási Számla) nevű, pénzmosás-legalizáló projektet, aminek a célja az, hogy minél többen hozzanak haza külföldön tartott tőkét, ami akár feketegazdaságból is származhat – írta a 444.hu.

Ilyen számlát bárki nyithat, aki legalább 5 millió forintot el tud helyezni rajta, amit magyar állampapírokba fektetnek.

Eredetileg 5 évig kellett a számlán pénzt tartani, és ha valaki idő előtt kivette, akkor a 16 százalék feletti részre be kellett fizetni az adót. Aztán 2015 közepén könnyítettek: egy év után már fel lehet törni, és 10 százalékra csökken a büntetőadó.

A Blochamps vezetője, Karagich István tavaly nyáron azt mondta, főleg a belföldi fekete- és szürkegazdaságbeli megtakarítók vehetik igénybe az SMSZ-t, de a kifehérítés után megfordulhat a pénz iránya, és a belföldi adóigazolás megszerzése után sokan inkább külföldön tarthatják majd a vagyonukat.

A Blochamps becslése szerint csak Ausztriában, Luxemburgban és Svájcban 800 milliárd forintnyi magyar privatbánki vagyon lehet.

A Világgazdaság azt írta, hogy eddig összesen 1330 számlát nyitottak, és 91 milliárd forint jött össze, azaz számlánként 68,5 millió forint. A kormány évi 100 milliárd forintot várt, ennek a fele se jött össze.

Egy adószakértő szerint azért jóval előnyösebb az SMSZ, mert a külföldi bankok azt tervezik, a betéteseknek nyilatkozniuk kell arról, hogy legálisan szerezték meg a jövedelmüket, és ha nem, adózniuk kell utána.

Az SMSZ-t viszont a kormány éppen azért hozta létre, hogy tisztára mossa az illegális vagyonokat, és ezért már csak 10 százalékot kér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik