Horgos, 2016. július 11.
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európia Unió nyugati államaiba igyekvő több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Gazdaság

Migránsokra szükség van, budapesti olimpia is kellene

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 22. 09:02

A Wizz Air vezérigazgatója szerint több hullámú migrációra kell felkészülni.

Váradi József a legfrissebb Figyelőben arról beszél, hogy jövedelmezőség szempontjából a Wizz Air már kiheverte a Brexitet. Nagy-Britannia távozása az EU-ból egyetlen kézzelfogható hatással járt, a font jelentősen meggyengült az euróhoz képest, de az elmúlt hetekben már a brit hálózatuk is ugyanazokat az árréseket produkálja, mint egy éve, a brit piac kereslete pedig legalább olyan robusztus, mint a népszavazás előtt volt.

A következő években is a Wizz Air és a Ryanair lesz az a két vállalkozás, amelytől növekedés várható. Ez a versenyhelyzet pedig jó mindenkinek. A vezérigazgató az általuk szponzorált félmaratonról azt mondja, az utcai futás összhangban van azzal, amit a légitársaság képvisel, így alkalmas a márkaüzenet tolmácsolására. Szerinte a légi közlekedésnek mindenki számára elérhetőnek kellene lennie.

Próbálunk életminőséget javítani azáltal, hogy elérhetővé tesszük a világot az emberek számára. Az utcai futás is pont ilyen. Senkinek nem lejt a pálya, mindenki az idővel szemben fut, és jobb életet lehet élni, ha egészségesek vagyunk, sportolunk.

Varadi-Jozsef-a-Wizz-Air-vezerigazgatoja-sajtotajekoztatot-tart(430x286).png (Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart)
Váradi József (MTI / Mohai Balázs)

„Ezzel valamit kezdeni kell”

Mivel a cégközpont Genfben van, Váradi József ott bevándorlónak számít. Svájcban két éve megszavazták a bevándorlás korlátozását, de a társaság pont úgy működik, mint korábban. Október 2-án elmegy szavazni. Szerinte a migráció ügyében több szempont ütközik.

A szabad munkaerő-áramlásnak óriási előnye van a hosszú távú gazdasági fejlődés tekintetében. Ugyanakkor annak meg komoly negatív aspektusai lehetnek, ha nagymértékű kulturális különbségek jelennek meg egy-egy rendszerben. Látjuk a nyugat-európai migráció kapcsán, hogy kialakultak feszültségpontok, amikor bizonyos kultúrák nem tudnak integrálódni egy másikba. Én alapvetően annak a híve vagyok, hogy legyen lehetősége az embereknek mozogni, ugyanakkor azt is látom, hogy a kulturális különbségek komoly feszültségforrássá tudnak válni. Ezzel valamit kezdeni kell.

Az üzleti köröket nem az Orbán-kormány menekültpolitikája érdekli, hanem a jogi környezet, a befektetések gazdasági kilátásai. A Wizz Air még nem kapott olyan megkeresést, hogy vegyen részt a migránsok hazaszállításában. Ha kapnának ilyet, megvizsgálnák, döntenének, hogy részt kívánnak-e venni benne. Az üzletember a munkaerőhiányt a gazdasági fejlődés normális velejárójának tartja.

A fejlődés magával hozza a gazdasági migrációt. Az teljesen normális, hogy ha van egy felfutás Nyugat-Európában, az elkezdi szívni munkaerőt Közép-Európából.

Szerinte a lengyel-ukrán példa is azt mutatja, hogy ez továbbgyűrűzik keletre, így több hullámú migrációra kell felkészülni. Ez vár Magyarországra is. A Wizz Air még sohasem törölt járatot a személyzet hiánya miatt.

A mi olimpiánk, a mi légitársaságunk

Nemcsak légitársasági vezetőként, hanem közgazdászként is a budapesti olimpia híve. Az hihetetlen lökést adhat a régió fejlődésének. Ésszerű beruházásokkal, jó finanszírozási, fejlesztési tervvel azt meg kell csinálni. A foci Eb-re 11 szurkolói járatpárt indítottak, de a profitnál fontosabb volt, hogy ki tudják nyilvánítani az ország iránti hosszú távú elkötelezettségüket.

Fontos, hogy tudjuk integrálni a saját ügyeinket azokkal a kérdésekkel, amelyek foglalkoztatják, felrázzák a magyarokat.

Ő is ott volt minden meccsen, szereti a focit, őt is elkapta a láz. Ez személyes ügye. Az már nem, hogy azt szeretné, ha a magyarok úgy néznének a Wizz Airre,

hogy ez a mi légitársaságunk.

Az interjúban Váradi József elárulja, hogy a fapados jelző, csak a magyarban kesergő, mindenhol másutt pozitív kicsengése van, a külvilág elismeri például, hogy most kapták meg a bizonyítványt, amely a legmagasabb repülésbiztonsági üzemeletetési sztenderdeknek való megfelelést igazolja és Európa legfiatalabb flottája az övék. A Wizz Air törli a legkevesebb járatát, és az érkezési pontosságuk is átlagos.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.