Gazdaság

Rosszat sejt az LMP – nem tudni, a kormány hogyan kezelné a munkaerőhiányt

építkezés (Array)
építkezés (Array)

Miközben hónapról hónapra történelmi rekordokat dönt a betöltetlen állások száma Magyarországon, a kormány még arra sem képes egyértelmű választ adni, hogy külföldi vendégmunkásokkal akarja-e kezelni a munkaerőhiányt – írja a zöldpárt közleményében. Márpedig szerintük a magyar kormánynak el kell döntenie: a Varga Mihály által képviselt technokrata utat választja, ami az olcsó munkaerőre alapozott versenyképesség fenntartását tekinti célnak,

vagy egy olyan gazdaságpolitikára vált, ami a bérek felzárkóztatásával képes megállítani a magyar emberek tömeges elvándorlását.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatos kormányzati szappanopera újabb felvonása Varga Mihály Heti Válasznak adott interjúja. A miniszter megerősítette, hogy továbbra is úgy gondolja: a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni külföldi dolgozók alkalmazását. Korábban Lázár János erre azt mondta: „A magyar kormány nem tudja támogatni, hogy Magyarországra külföldről hozzanak be munkaerőt. A kormány az itt élő emberek munkanélküliségén akar segíteni.” Ehhez csatlakozva Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy még van „belső tartalék”, a munkanélkülieket kell mozgósítani.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy döntse el végre: olcsó külföldi munkaerővel akarja továbbra is mesterségesen alacsonyan tartani a béreket, fokozva a kivándorlást,

vagy szakít az eddigi gazdaságpolitikával, kiszáll a lefelé tartó bérversenyből, a munkaerő ára helyett a képzettségére alapozza a versenyképességet, összeszerelő üzemek helyett pedig a hazai kis-és középvállalkozások és a helyi gazdaság megerősítésén dolgozik.

Az ellenzéki párt végül emlékeztet rá: a KSH legújabb adatai szerint a második negyedévben újabb történelmi csúcson volt a betöltetlen állások száma: az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal 55 ezerre nőtt az üres álláshelyek száma, s ebből a versenyszférában mintegy 39 ezer állás várt betöltésre. A valós szám ugyanakkor 100-200 ezer is lehet. Mindeközben a munkanélküliek száma közmunkásokkal együtt megközelíti a félmillió főt, és folyamatosan nő a közmunkaprogramba bevontak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik